Je kunt het maar een keer doen


Barbara van Beukering was hoofdredacteur van Het Parool en schreef onlangs het boek Je kunt het maar één keer doen. Van Beukering beschrijft in dit boek haar persoonlijke zoektocht naar sterven, het grootste taboe in ons leven. De verschillende wijzen waarop haar ouders omgingen met hun naderende dood, lag ten grondslag aan Je kunt het maar één keer doen.

Haar vader wenste niet over zijn dood te praten terwijl haar moeder juist heel bewust alle tijd nam om afscheid te nemen van haar dierbaren. Van Beukering ervoer daarbij persoonlijk dat de manier waarop je afscheid neemt van het leven, ook impact heeft op je nabestaanden.

In Je kunt het maar één keer doen combineert Van Beukering haar eigen ervaringen met openhartige verhalen van nabestaanden over de dood van hun dierbare. Buiten deze persoonlijke bijdragen sprak de auteur bovendien met oncologen, euthanasieartsen, rouwdeskundigen en stervensbegeleiders.

“De Hosson, verbonden aan het ziekenhuis in Assen, heeft een missie: hij streeft niet alleen naar kwaliteit van leven voor een patiënt maar ook naar kwaliteit van sterven. Zijn motto: Leven toevoegen aan de dagen, niet dagen aan het leven.”

Je kunt het maar één keer doen is een integer en indrukwekkend boek geworden en, ondanks het zware onderwerp, is het zeer zeker geen papieren tranendal. Op integere wijze zet Van Beukering de lezer aan tot nadenken over zaken waarover ze wellicht niet eerder hun gedachten lieten gaan of die ze tot dan toe wegdrukten ‘voor later’. Van Beukering hanteert daarbij een plezierige, soms haast luchtige toon en fijne schrijfstijl. Dit boek zal menigeen kunnen helpen bij het voorbereiden op de tijd die komen gaat .. voor iedereen.

Ik ben ervan overtuigd dat dit boek velen zal helpen met hun kijk op het eigen afscheid en het effect daarvan op hun nabestaanden.

“Het loslaten van haar kinderen vond ze het moeilijkst. Haar zoon was zeventien en haar dochter dertien. Gedurende de maanden dat ze ziek was hebben ze echt het beste er uitgehaald.”

Voor haar boek sprak Van Beukering met specialisten en met vele bekende en onbekende mensen over hun ervaringen en visies. Zo bevat Je kunt het maar één keer doen, verhalen van onder meer Natascha van Weezel, Angela Groothuizen, Frank Sanders, Maarten de Boer en nog veel meer. Stuk voor stuk zijn het zeer persoonlijke en aangrijpende verhalen.

Over de auteur

Barbara van Beukering (51) studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht en werkte vervolgens als verslaggever voor o.a. de TROS en de AVRO. In 1997 maakte ze de overstap naar tijdschriften en werkte o.a. als hoofdredacteur voor BLVD,  Avant Garde en Volkskrant Magazine. In februari 2007 presenteerde Van Beukering het avondvullende NPS programma Handboek voor de moderne vrouw. Van 2007 tot 2015 was Van Beukering hoofdredacteur van Het Parool.

Uitvoering

Uitgeverij Spectrum

ISBN: 9789000372133

Paperback, 208 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.