Jesjoea


Centraal in Jesjoea staat de hoog opgeleide en ingewijde Esseen Jesjoea die, na een jarenlange missie in het buitenland, met zijn gezin terugkeert naar zijn geboorteland Palestina. Palestina gaat gebukt onder religieuze wetten en de Romeinse bezetting. Er wordt Jesjoea gevraagd de leiding op zich te nemen van de Esseense gemeenschap. Jesjoea honoreert dit verzoek en ziet kans de Essenen het geloof in zichzelf terug te laten vinden.

“De ceremonie was voorbij. Veel mensen bleven nog napraten maar Jesjoea zag diverse koppels de cirkel verlaten, misschien om Beltain samen verder te vieren. Het deed hem een ogenblik intens naar Meryem verlangen; soms deed het fysiek pijn van haar en Sara gescheiden te zijn.”

De joodse vrijheidsstrijders gebruiken zijn roem voor hun eigen doeleinden, hetgeen leidt tot Jesjoea’s doodvonnis en kruisiging. Hij overleeft echter, hervat zijn missie en ziet moet met lede ogen toezien hoe de jonge en ambitieuze Saul zijn naam gebruikt en verbindt aan een nieuwe religie, geënt op de joodse Messiasverwachting en de Romeinse Mithrascultus. Jesjoea blijft echter zijn boodschap van onvoorwaardelijke liefde uitdragen. Hij zet zijn werk tot op hoge leeftijd voort en verwerft faam in een groot deel van de dan bekende wereld.

“Toen gebeurde er iets vreemds. Er kwam een andere spreker in de tempel, een zekere Saul. Anders dan Jakov sprak hij wel expliciet over Jesjoea, maar op een manier die onmiddellijk Ruths argwaan wekte. Saul noemde Jesjoea de ‘gezalfde’, de messias waarop de wereld had gewacht.”

Voor het feit dat Notenbomer enorm veel onderzoek heeft moeten verrichten om tot haar boek te komen, verdient zij alle respect. Zij heeft haar verhaal bovendien fraai op weten te bouwen. Notenbomer schetst een beeld van een man die, naar eigen zeggen, totaal verkeerd is begrepen. Haar schrijfstijl is fraai en passend bij het verhaal dat zij te vertellen heeft. Een boek dat er, vanuit de visie van de auteur, moést komen. Een boek dat een andere kant laat zien van het verhaal zoals wij dat kennen.

Met haar bijzondere verteltrant werpt Notenbomer een uniek licht op het overbekende verhaal kennen en dat maakt Jesjoea vooral boeiend voor hen die de geschiedenis niet voetstoots aan(willen)nemen.

De auteur

Tara Notenbomer studeerde theologie en natuurgeneeskunde maar koos al vroeg haar eigen pad. Ze verdiepte zich in spirituele tradities uit oost en west en zette zelf een meditatieschool op. Notenbomer werkte in de natuurvoeding en het onderwijs en was als trainer verbonden aan het Transition Network, een bottom-up duurzaamheidsorganisatie. Momenteel werkt ze in de zorg en de kinderopvang en geeft empowerment-sessies en trainingen.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463652698

Paperback, 352 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.