Jodendom, een religie van leven 1


Het jodendom is een schriftreligie met als middelpunt de Tora, de Wet van Mozes. In de Tora heeft de God van Israël zich geopenbaard – dat is het uitgangspunt van de Joodse godsdienst. Het jodendom is een religie van leven, want wie voor de Tora kiest, kiest voor het leven. De Joodse God wordt geprezen als een God van levenden, die zelfs de gestorvenen weer tot leven brengt. Ondanks de tragische geschiedenis van het Joodse volk is door de eeuwen heen het geloof in het leven onaangetast gebleven: Lechajim — ‘Op het leven!’.

“Na de uittocht uit Egypte is Israël als een bruid haar goddelijke bruidegom gevolgd dwars door de woestijn op weg naar het Beloofde land.”

De auteur wil met Jodendom, een religie van leven ‘objectieve en wetenschappelijk gefundeerde informatie’ bieden en daar is Smelik ruimschoots in geslaagd. De boeken die er al zijn over het Joodse geloof en Joodse gebruiken komen niet (veel) verder dan een opsomming en uitleg van de gebruiken en feestdagen. Smelik gaat met zijn werk veel en veel verder en zijn boek is daarom uiterst boeiend voor wie werkelijk geïnteresseerd is. Hij besteedt aandacht aan de grote verscheidenheid binnen het jodendom en de diverse Joodse identiteiten.

Het boek geeft ook antwoord op de vraag hoe een godsdienst, waarvan de aanhangers telkenmale zijn vervolgd en vermoord, zichzelf kan handhaven en zich steeds weer oprichten? Smelik gaat bovendien in op de diverse stromingen binnen het Joodse geloof. Intrigerend en boeiend!

Dat Smelik een onderhoudend verteller is en hetgeen hij over het voetlicht wil brengen bovendien uitstekend weet te verwoorden, heeft hij met zijn vorige werken ruimschoots aangetoond. Toch dient dit vermeld te worden aangezien dit feit zich ook in zijn meest recente boek weer zo overduidelijk laat zien.

Smelik gaat overigens ook de keerzijden van het geloof niet uit de weg. Het is dan ook zeker geen 381 pagina tellende verheerlijking, maar een objectief en interessant boek dat zich bovendien gemakkelijk laat lezen dankzij de toegankelijke schrijfstijl van de auteur.

De zware geschiedenis van de Joden, waarvan de meesten van ons slechts een fractie kennen, is heftig. Smelik presenteert deze geschiedenis echter op dusdanige wijze dat het velen de ogen zal openen en hen informatie zal bieden die zij nog niet eerder onder ogen kregen. Zijn boek zal bovendien de vele vooroordelen die er bestaan, wegnemen. Veel van deze vooroordelen zijn namelijk volledig ongegrond en in veel gevallen zelfs onwaar. Dat is dan ook direct een van de redenen waarom dit boek zo waardevol is. Compleet, gedegen, objectief en wetenschappelijk onderbouwd.

“Het doel van Grote Verzoendag is om verzoening te bewerkstelligen tussen God en mens. Steeds klinkt tijdens de dienst op Jom Kipoer de volgende smeekbede tot God om vergiffenis: Vergeef ons, scheld ons kwijt, verzoen U met ons!”

Jodendom, een religie van leven bestaat uit twee delen. Het eerste deel voorziet van informatie over de verschillende aspecten van het jodendom als religie, het tweede deel gaat over de gebruiken, het dagelijks bestaan en de diverse feestelijke dagen binnen het Joodse geloof.

Kortom, Jodendom, een religie van leven is een indrukwekkend en zeer interessant boek en een ware aanrader voor iedereen die meer over het jodendom in al haar facetten wil weten.

Over de auteur

Prof. dr. Klaas A.D. Smelik studeerde theologie, semitische talen, oude geschiedenis en archeologie in Utrecht, Amsterdam en Leiden. Hij was verbonden aan de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam, de Universitaire Faculteit voor Protestantse Godgeleerdheid in Brussel, de Katholieke Universiteit Leuven en tot zijn emeritaat aan de Universiteit Gent voor de vakgebieden Hebreeuws, Jodendom en Oude Testament. Zijn zeer toegankelijke schrijfstijl werd in de nationale en internationale pers meermaals geprezen.

Uitvoering

Uitgever: Gompel & Svacina bvba

ISBN: 9789463712224

Paperback, 381 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Jodendom, een religie van leven

 • Manja Croiset

  Met dank, zeer heldere verhandelingen. Blijft het onderbelichte facet van de totaal seculiere jood, die toch jood is o.a. door Hitler. Ook de joodse gemeenschap is er niet totaal vrij van. Bladen voor joden met wat voor overtuiging dan ook, het is niet waar gebleken. Toch de hoogtijdagen etc. Niet joden hebben dat inzicht net zomin. Wat deel ik met andere joden ? Het spoor van verwoesting aangericht door Hitler, niet invoelbaar voor andere oorlogsslachtoffers, waarmee ik niet afding aan het verdriet om de omgekomen soldaten e.a.
  Maar een getraumatiseerde joodse vrouw met een paasei en garnalen, blijkt veroordeeld tot Einzelgänger.
  Zwart-wit denken mag ik niet meer zeggen, dan sluit ik af met
  “Nooit generaliseren”
  Manja Croiset