Joy


Joy Westergaard heeft zich, ondanks haar traumatische verleden, ontwikkeld tot een sterke vrouw. Joy is een talentvol kunstenares die op het punt staat door te breken met haar fraaie schilderijen. Ze is in de vijftig en getrouwd met Stefan. Met haar bonusdochter Valerie heeft zij een goede relatie.

Stefan runt een winkel in outdoor artikelen en is organisator van jachtexpedities. Stefan is voor Joy een vaste waarde in het leven; haar baken, hij is echter onwetend over het verleden van Joy.

Wanneer Joy haar man gaat ophalen na een expeditie waar de nodige drank aan te pas kwam na afloop, komt ze oog in oog te staan met een groep mannen. Deze ontmoeting doet de deksel van de ‘beerput’ naar haar verleden af slaan. De confrontatie brengt verdrongen herinneringen boven en de daarbij behorende heftige emoties. Wraak, afrekening en afsluiting strijden om voorrang.

“Even voelt ze het bloed uit haar gezicht wegtrekken. Maar ze herstelt zich razendsnel. En als ze hem een hand geeft, heeft ze zichzelf weer totaal onder controle.”

Van den Berg ziet kans haar personages uitstekend over het voetlicht te brengen, waarbij uiteraard Joy de meeste indruk maakt. Ondanks haar schrijnende verleden, behoudt het hoofdpersonage haar humor, hetgeen wellicht haar redding betekent.

“Daar staat het landschap dat ze wilde schilderen. Dat is de emotie die ze ooit voelde. En vanuit de linkerhoek van het doek kijken vier figuren toe. Vier. Joy telt ze nog een keer. Dan knikt ze. Vier. Dat klopt.”

De constructie van het verhaal is eveneens van hoog niveau. Spanning, dreiging en emoties zijn voortdurend aanwezig en nemen de lezer mee richting een aangrijpende finale.

Van den Berg hanteert een fijne, vlotte en vooral beeldende schrijfstijl waarbij zij op kunstige wijze weet te schakelen tussen gebeurtenissen en emoties. Bovendien is haar taalbeheersing prima.

Kortom, een veelbelovend thrillerdebuut dat doet verlangen naar meer.

Over de auteur

Marjan van den Berg (1955) is freelance journalist, schrijver en columnist. Zij is vooral bekend geworden door haar feuilleton Sanne in het weekblad Margriet. Van 1975 tot 1990 was zij lerares Nederlands.

Uitvoering

Uitgever: Karakter

ISBN: 9789082461268

Paperback, 352 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.