Katrina


De zeventienjarige Katrina wil niets liever dan het huis uit en dat is niet zo verwonderlijk. Tot haar twaalfde jaar had Katrina een fijne jeugd, maar plotseling werd ze opgesloten in haar kamer, zag ze haar moeder nog maar nauwelijks en bestond haar leven uitsluitend uit naar school gaan en op haar kamer zitten.  

“Ze draaide zich terug naar het raam en had er meteen spijt van. Daar liep een groepje vrienden uit haar klas. Layla, haar beste vriendin, was er bij. Layla keek naar het raam en zwaaide. Zachtjes zwaaide ze terug.”

Thuis is ze Katrina, de brave dochter die doet wat er gevraagd wordt en niet meer of minder. Op school is ze Kat, een levendige jonge vrouw vol dromen. Zodra ze achttien is, loopt Katrina weg van huis en gaat naar haar oma. Daarmee is echter het mysterie van haar zo drastisch veranderde leven, niet opgelost en samen met haar oma, haar beste vriendin Layla en haar vriend Igor ontdekt ze wie haar moeder echt is en wat er met haar afwezige vader gebeurd is.


Met Katrina verrast Claeys op positieve wijze. Ze debuteert met deze roman en doet dat zeer verdienstelijk. Het verhaal van de jonge Katrina is boeiende en beklijvend. Qua constructie zijn er nog wat leermomenten, maar de personages die Claeys opvoert zijn goed gekarakteriseerd en haar schrijfstijl is toegankelijk en vlot. Het subtiele Vlaamse sausje maakt het extra charmant. Aangezien het hoofdpersonage een jong meisje is en de overige personages voornamelijk volwassenen, zal het niet alleen de volwassen lezer bekoren, maar ook de Young Adult.

“Oké, je zou het kunnen interpreteren als een liefdesversje, maar Kat deed dat niet. Ze dacht aan een connectie tussen twee zielen, die ene ziel kon je vriend zijn, maar het kon ook een vriend of familie zijn. Eén ziel waarmee jouw ziel overeenkwam, twee zielen die elkaar niet meer loslieten.”

Claeys weet overigens ook haar dialogen geloofwaardig in woorden te vatten en dat is lang niet elke (debuterende) auteur gegeven. De auteur bedient zich bovendien met regelmaat van flashbacks waarmee ze bepaalde gebeurtenissen verduidelijkt en weet zij sfeer en emoties op fraaie wijze door te laten klinken in het geheel. Als kers op de taart heeft Claeys, op vloeiende wijze, een verrassende wending in het verhaal in het geheel verwerkt.

Kortom, Katrina is een veelbelovend debuut.

De auteur

Marjolein Claeys is opgegroeid in Wondelgem bij Gent en studeerde Humane Wetenschappen in Gent. Ze werkt bij de Accor hotelgroep en woont met haar man

in Waarschoot.

Uitvoering

Uitgeverij Storyland

ISBN: 9781916268562

Paperback, 306 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.