Koerdistan: De zussen van Kobani


Zozan en Berfin zijn zusjes. Zij groeien op in de Koerdische stad Kobani waar de dreiging van IS allengs grotere vormen aanneemt. Zozan en Berfin sluiten zich aan bij de Vrouwelijke Beschermingseenheden van Rojava.

“Daesh veroverde in hoog tempo gebieden in de regio en zaaide daarbij dood en verderf. Abu Bakr al-Baghdadi riep zichzelf uit tot de kalief van het nieuwbakken kalifaat 7de-eeuwse stijl, volgens hem zoals het zuivere, ware islamitische geloof moest worden uitgedragen.”

Koerdistan: De zussen van Kobani is het ontroerende en indrukwekkende verhaal van een groep dappere vrouwen. Wat een kracht; wat een inspirerende vrouwen. Vrouwen die er bewust voor kiezen om, met elkaar, de strijd aan te binden tegen IS. Een verhaal over moed, doorzettingsvermogen en opoffering. Het verhaal over de vrouwenrevolutie in Rojava en over het effect dat ontstaat wanneer vrouwen hun krachten  bundelen en met elkaar de strijd aangaan tegen het ultieme kwaad. Het feit dat dit verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten maakt het nog indrukwekkender.

“We lieten geen van onze lichamen achter, we zorgden voor een waardig afscheid. Dit in tegenstelling tot de terroristen, zij die geen enkel ontzag hadden voor het leven.”

Een actueel onderwerp, maar nu eens niet benaderd vanuit journalistieke hoek. Een puur en werkelijk verhaal van binnenuit. Zo zou ik het verhaal over Zozan en Berfin willen omschrijven. Kardoi en Luten zijn er in geslaagd om er een indrukwekkend, transparant en meeslepend werk van te maken. Dat het ook nog eens leest als een spannende roman, is alleen maar mooi meegenomen aangezien het daarmee een groter publiek bereikt. Overigens schetst het boek en passant ook een goed beeld over het Koerdische volk.

Kortom, een aanrader voor iedereen die meer inzicht in de situatie van de Koerden wil krijgen op een andere wijze dan van nieuwssites of droge journalistieke artikelen.

Over de auteurs

Koerdistan: De zussen van Kobani is een coproductie van de Koerdische schrijver Azad Kardoi en de Nederlandse auteur Maria Luten.

Uitvoering

ISBN: 9789082942309

Paperback, 137 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.