Koude angst


Tupaarnaq en Matthew spelen de hoofrollen in Koude Angst. Tupaarnaq keert terug naar het bergdorpje Nuuk om haar vriend en journalist, Matthew bij te staan. Zijn halfzus Arnaq keerde niet terug van een weekendtrip naar het verlaten stadje Færingehavn. Wanneer Arnaq in doodsangst haar moeder belt vreest iedereen voor een naderend misdrijf.

“Matthews hart klopte in zijn keel. Hij haalde een paar keer diep adem en voelde voorzichtig aan de ring in zijn broekzak. Toen liep hij het kantoor binnen.”

Wanneer Matthew en Tupaarnaq op onderzoek uitgaan, blijkt dat de verdwijning van Arnaq mogelijk verband houdt met het geheime experiment waarbij Matthews vader –Tom- in zijn jonge jaren op de militaire basis Thule betrokken was. Tom werd destijds verdacht van een dubbele moord.

Koude angst kent een tweetal verhaallijnen. Het ene speelt zich af in 2014 en verhaalt over de verdwijning van Arnaq. De andere verhaallijn speelt in 1990, en vertelt het verhaal van het geheime experiment waarbij Tom betrokken was. De auteur weet op intrigerende wijze de twee verhaallijnen uiteindelijk bijeen te brengen.

“De gedachte aan de vastgeketende vrouw achtervolgde hem. Tom wist dat hij de enige was die haar en haar kinderen kon bevrijden uit de gevangenis waarin ze leefden.”

Nordbo heeft een fraaie, onderhoudende schrijfstijl die uitstekend aansluit bij het verhaal. Zijn dialogen zijn van hoog niveau en zijn omgevingsschetsen van de indrukwekkende Groenlandse omgeving en de omstandigheden aldaar, eveneens. Het is wel zaak dat de lezer zich concentreert op het verhaal, want Nordbo voert een flink aantal personages ten tonele. Hij weet hen echter stuk voor stuk goed neer te zetten.

Nordbo gaat heftige scenes overigens niet uit de weg en beschrijft de zaken zoals ze in het verhaal voorkomen. Hij maakt het niet mooier dan het is. Dat zou overigens ook geenszins bij het verhaal passen.

“Bárdur sprong op Tom af. Die dook weg en stompte Bárdur met zijn rechtervuist hard in zijn kruis. In dezelfde beweging maakte hij een halve draai, waarbij zijn laars met volle kracht tegen Bárdurs rechterknie kwam.”

Kortom, met Koude angst vestigt Nordbo –wat mij betreft- zich definitief tot de gevestigde orde van succesvolle auteurs.

Over de auteur

Mads Peder Nordbo (1970) is Deens en woont al een aantal jaar in Nuuk, de hoofdstad van Groenland. Hij studeerde literatuur en filosofie en werkt nu op de afdeling Communicatie van het stadhuis van Nuuk. Door zijn werk is hij goed op de hoogte van de politieke en maatschappelijke situatie. Hij heeft inmiddels vier boeken op zijn naam staan.

Uitvoering

Uitgeverij Ambo Anthos

ISBN: 9789026345029 , 9789026345036

Paperback, 384 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.