Kutkanker


In juli 2017 krijgt paralympisch snowboardkampioen Bibian Mentel de mare dat ze voor de negende keer kanker heeft. Bibian is echter een knokker en een optimist, met een ijzersterke wil. Haar grootste sportieve droom is dat ze op de Paralympische Spelen in maart 2018 haar olympische titel kan verdedigen. Dan moet ze echter eerst ‘even’ deze nieuwe tegenslag het hoofd bieden.

“De eerste keer dat ik in het revalidatiecentrum een arts sprak, vroeg hij mij: Mevrouw Mentel, u wilt dus weer leren lopen?’ Ik antwoordde: Ik wil weer leren lopen en daarnaast wil ik weer mountainbiken, snowboarden en wakeboarden. Ik wil alles doen wat ik een paar maanden geleden ook deed.”

Mentel heeft zich er de vorige keren doorheen geslagen door haar lijf in een zo goed mogelijke conditie te houden en … vooral…. door te blijven genieten van het leven. Naast deze haast onverbeterlijke positieve instelling zijn sporten, gezond eten en genoeg slapen de zaken die zij zelf in de hand meent te hebben. Bovendien, zo zegt zij zelf: is een combinatie van goede artsen en een flinke dosis geluk essentieel.”

Ik was ongelooflijk benieuwd hoe het deze vrouw lukt om na een beenamputatie en negen keer kanker van het leven te blijven genieten. Ik weet het nu …. eigenlijk nog niet. Dus veel meer dan in stille bewondering achterblijven zit er voor mij niet in. Toch heb ik enorm genoten van het boek van deze prachtige, krachtige vrouw.

Bibian Mentel is inmiddels een bekend gezicht geworden in talkshows en op sociale media. Dat heeft zij deels te danken aan haar sportieve successen, maar ook zeker aan het feit dat deze sporter een veerkracht en positiviteit tentoonspreidt zoals ik die nog nooit eerder heb gezien en waar ik diep respect voor heb.

“Laatst realiseerde ik me dat het de negende keer is dat ik kanker heb. Dan is het hierna klaar, want negen is mijn lievelingsgetal. Dit moet de laatste keer zijn dat ik die kutziekte heb! Als ik deze keer de kanker achter me laat, krijg ik het nooit meer en word ik een oud, grijs omaatje dat geniet van het leven en van haar kinderen en kleinkinderen.”

Haar drive om te overleven en haar sport te blijven beoefenen lopen als een rode draad door dit boek. Samen met haar man Ed, heeft Bibian de ‘Mentelity foundation’ opgericht met als doel gehandicapte sporters te steunen en motiveren. ‘Kutkanker’ is een zeer persoonlijk verhaal dat doorzettingsvermogen en positivisme uitstraalt.

De wijze waarop Bibian haar ziekte tegemoet treedt, verdient alle respect en het is háást alsof die ziekte daar zelf ook niet van terug heeft….

Uitvoering

Uitgever: Splint Media B.V.

ISBN       9789082417753

Paperback, 159 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.