Littekens


Het hoofdpersonage in Littekens is Rada. Rada wil niets liever dan kunstenares worden. De tijd waarin zij leeft, maakt het haar echter niet gemakkelijk. Zij woont in het Bulgarije van voor de val van de Berlijnse Muur en er heerst een streng regime in haar land. Rada zet door en het lijkt haar te lukken.

Wanneer zij de Nederlandse Alex ontmoet wordt ze verliefd. Rada gaat met Alex naar Nederland en ervaart het vrije Westen. Eenmaal wat gewend in deze totaal vreemde cultuur, leert Rada Saskia kennen die haar introduceert in de Nederlandse kunst scene.

“Op straat ontmoette ik Jana, een vriendin uit mijn kindertijd. Ze was klein en slank, ze had het figuur van een kind. Ze had niet echt vrij tijdens vakanties, ze moest de hele dag piano spelen. Als kind was ze al getalenteerd.”

Het mag geen verrassing zijn dat Littekens (deels) autobiografisch is. Tenslotte is auteur Tzankova eveneens een, uit Bulgarije afkomstige, kunstenares. Dat zij eigen ervaringen in haar boek heeft verwerkt, is te merken en te voelen aan de eigenheid en intimiteit in het verhaal van Rada.

“De opening was na een paar weken. Er waren veel genodigden. Er was een toespraak, waarin werd gezegd dat een Bulgaarse kunstenares haar werken aan het Nederlandse publiek liet zien. Er volgden vele felicitaties.”

De schrijfstijl van Tzankova is toegankelijk en het verhaal op diverse fronten boeiend. Niet alleen de ervaringen van Rada beklijven, maar ook het beeld van het Bulgarije van toen, dat de auteur overigens knap in woorden weet te schetsen, is uiterst boeiend. Het opent de ogen van hen die niet (veel) van het strenge regime weten dat daar destijds heerste en ook de sfeer is voelbaar verschillend daar waar het over Bulgarije en waar over Nederland gaat.

Kortom, Littekens is een rakend en tevens uiterst boeiend verhaal over wat een positieve instelling en doorzettingsvermogen kunnen bewegen.

De auteur

Milena Tzankova is een Nederlandse kunstenares, oorspronkelijk afkomstig uit Bulgarije. Ze woont en werkt al vanaf 1992 in Nederland. Ze is afgestudeerd aan de Kunstacademie in Sofia in 1986 en werkte tevens als docente tekenen en kunstgeschiedenis aan het Nationale Professioneel Gymnasium voor polygrafie en fotografie in Sofia. Haar artistieke wijze van uitdrukking varieert van het schilderen van landschappen tot het grafisch bewerken middels de computer en fotografie. Tzankova is gefascineerd door de kleuren en vormen in de natuur en die vormen dan ook het onderwerp van haar schilderijen en foto’s. Haar inspiratie put zij uit zowel de indrukken vanuit Bulgarije als in Nederland en haar projecten hebben veelal te maken met de complexe relatie in de gemeenschap en de relatie tussen mens en natuur.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463652735

Paperback, 385 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.