Mack Dime, het verraad van Lady Charlamane


Hoofdpersoon Mack Dime is voormalig crimineel en inmiddels eigenaar van het grootste beveiligingsbedrijf van Europa.

Wanneer Mack wordt gebeld door Lady Charlamane, een voormalig beschermelinge, met het verzoek een pakket op te halen in het havengebied bij het IJ, had Mack er beter aan gedaan om op zijn negatieve voorgevoel te vertrouwen. Hij neemt weliswaar ondersteuning mee, maar belandt evenwel in een schietpartij. Het lukt hem het pakketje mee te nemen. Het ‘pakket’ blijkt een jonge vrouw te zijn. Deze Salina, zoals haar naam luidt, beschuldigt hem valselijk van verkrachting. Zijn reputatie is daarmee naar de knoppen en hij slaat op de vlucht voor de politie.

“Mack had zulke situaties al honderden keren meegemaakt, zowel als beveiliger als in het leger. Maar als Lady Charlamane een hinderlaag had gepland was dit een perfecte locatie, de vijand zou weten dat ze er zijn en hadden hen misschien al op de korrel.”

Tijdens zijn vlucht probeert hij zijn onschuld te bewijzen terwijl hij achterna wordt gezeten door zowel de politie als een aantal huurlingen die het op hem voorzien hebben. Zijn kantoor wordt bezet en de media berichten dagelijks over Nederlands meest gehate BN-er. Nog niet eerder zat Mack zo diep in de shit. Hij kan alleen maar terug naar zijn oude buurt, de Amsterdamse Bijlmer. Daar vraagt hij zijn oude gangstervrienden om hulp en gaat hij in de aanval.

“Mack moest zich inhouden om zijn vuist niet dwars door de muur te rammen en telde tot dertig voordat zijn woede was gezakt. Hij vervloekte zichzelf dat hij Sheila niet kon beschermen en dat hij Ricardo niet gewoon opdracht had gegeven haar te kidnappen zodat ze veilig zou zijn.”

De uitspraak ‘ruwe bolster, blanke pit’ is bij uitstek van toepassing op de hoofdpersoon in dit boek. Hij was ooit een crimineel, maar heeft zich herpakt. Hij is echter nog altijd een beer van een vent, oersterk en schijnbaar onoverwinnelijk. Hij is een man die tegelijkertijd sympathie en antipathie opwekt. Puur gebaseerd op de feiten is Mack geen beminnelijk man. Toch geeft zijn entourage, voornamelijk bestaande uit zijn PA, zijn steun en toeverlaat Tony en zijn tante Moon hem een zachte kant.

“Mack greep de vlezige bovenarmen van tante Monica en keek haar in haar ogen. Met een grote glimlach lachte hij zijn tanden bloot. Ga nu maar gekke boi. Tante Monica zwaaide met haar pollepel. Hij kuste haar wangen en keek nog eens naar haar.”

De vlotte en stevige schrijfstijl van Breuker sluit naadloos aan bij de verhaallijn en het hoofdpersonage. Voor de dialogen geldt feitelijk hetzelfde. Het feit dat de verhaallijnen, constructie, schrijfstijl, dialogen en karakteriseringen zo fijn op elkaar aansluiten, maakt Het verraad van Lady Charlamane tot een prima actiethriller. Het klopt simpelweg allemaal.

Mack Dime is bovendien een uiterst boeiend personage, dat wel wordt vergeleken met James Bond. Dit vergelijk is vooral te danken aan het feit dat Mack –net als Bond- een charmeur is. De keuze om deze man ook een volgend podium te bieden kan ik alleen maar toejuichen.

Over de auteur

Hans Breuker is marketingman en eigenaar van De Relatiemarketeers. Daarin én daarnaast is hij creatieveling pur sang. Toch bleef ook de schrijflust die hij altijd al had, maar aan zijn jasje trekken. In 2016 gaf hij eraan toe. Breuker begon te schrijven. Tijdens het schrijven van een ander manuscript, ontstond opeens Mack Dime.. Breuker gaf Dime het podium en er ontstond een boek geheel rond deze figuur. Na veel kritieken en redactierondes was Mack Dime klaar voor het grote publiek. Momenteel is Breuker bezig met het tweede deel met Dime in de hoofdrol.

Uitvoering

Uitgegeven in eigen beheer

ISBN: 9789082987003

Paperback, 360 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.