Marlies – De filmster en de journaliste


Marlies – De filmster en de journaliste is het eerste deel van een nieuwe reeks van auteur Ria Maes. De vorige -succesvolle- serie Sara– is inmiddels ten einde gekomen.

In Marlies staat Tess centraal. Tess werkt op de redactie van het vrouwenblad Marlies en is getrouwd met Stijn. Samen hebben ze zoontje Jeff. Het is dikwijls jongleren voor Tess om haar huishouden, moederschap en werk in balans te houden, maar het lukt haar doorgaans vrij goed.

Ondanks het feit dat het blad al vele jaren een vaste waarde is in het leven van duizenden vrouwen zit Marlies nu in zware financiële problemen. Het exclusieve interview van Tess met Nicole Kidman zou de uitweg uit deze donkere tunnel kunnen zijn.

“Als de hond van Pavlov spring ik overeind en vergeet dat ik mijn handtas nog niet heb afgesloten. Lipstick, parfumflesje, pennenset, pepermuntjes , alles valt op de grond. Zo snel ik kan, grijp ik de tas en zo kan ik gelukkig nog voorkomen dat mijn reisapotheek tegen hoofdpijn, maaglast en diarree en een doosje tampons op het tapijt terechtkomen.”

Natuurlijk, het verhaal is fijn en herkenbaar voor veel vrouwen die een gezinsleven combineren met een baan buiten de deur, maar wat dit boek werkelijk tot een aanrader maakt is de gedachtenwereld van het hoofdpersonage, die Maes op verrukkelijke wijze in woorden weet te vatten. Tess verbloemt haar onzekerheid door met regelmaat haar mond te houden op cruciale momenten. Dan gaat echter wel haar brein met haar aan de haal en dat zorgt met regelmaat voor hilarische situaties. De gedachtenwereld van Tess is zó amusant en treffend beschreven door de auteur dat je de grijns, die op je gezicht geplakt lijkt tijdens het lezen, niet meer wegkrijgt.

“Het overkomt me elke keer wanneer ik onder stress komt te staan. Emotionele stress bedoel ik dan. als ik stress heb voor een interview of als ik een praktische keuze moet maken, dan gebeurt precies het omgekeerde. Dan vreet ik mezelf te pletter alsof het antwoord verstopt zit in de zoveelste Snickers of in nog maar eens een Mars.”

De schrijfstijl van Maes sluit prima aan bij het verhaal en ze kan zich duidelijk goed inleven in haar personages, want ook de andere spelers in Marlies zijn goed gekarakteriseerd. Het verhaal kent geen enorme hoogte- of dieptepunten, maar drijft voornamelijk op hetgeen Tess innerlijk beleeft.

Kortom, Marlies, De filmster en de journaliste betekent de veelbelovende start van een nieuwe serie. Laat deel twee maar komen!

De auteur

Ria Maes (1965) ging na haar studies aan de slag als freelance journaliste. Ze schreef voor diverse week- en maandbladen. Met het non-fictie verhaal Twee mensen, vier levens, maakte Ria haar debuut als auteur. Er zouden nog vele boeken volgen, zoals de reeks Sara, mijn dagboek in opdracht van VTM en het Thuis-boek Doodgezwegen en biografieën over o.a. wielrenners Nico Mattan en Frank Vandenbroucke. Met Marlies start ze een nieuwe langlopende reeks.

Uitvoering

Uitgeverij Hamley Books

ISBN: 9789464208276 , 9789464208283

Paperback, 280 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.