Meisje zonder verleden


Meisje zonder verleden is het eerste deel van een reeks rondom psycholoog Cyrus Haven. Cyrus heeft al het nodige meegemaakt in zijn leven. Zo is zijn broer veroordeeld voor de moord op zijn vader, moeder en zus. De veroordeling heeft tot gevolg dat hij voor de rest van zijn leven in een psychiatrische inrichting verblijft.

In dit eerste deel van de reeks krijgt inspecteur Lenny Parvel de leiding over het onderzoek naar de moord op de jonge Jodie Sheehan; een veelbelovend kunstschaatster. Tijdens het onderzoek roept Lenny de hulp van Cyrus in.

In een verhaallijn die hieraan paralel loopt wordt er een jong meisje aangetroffen in een huis waar zich, naar het zich laat aanzien, een afschuwelijk drama heeft afgespeeld. Het meisje is vervuild, hongerig en wantrouwend. Haar leeftijd kan niet goed worden ingeschat, maar dat ze een tiener is, staat vast. Het afnemen van een DNA-test biedt ook geen uitsluitsel; kennelijk is het kind nooit als vermist opgegeven.

“Als forensisch psycholoog heb ik moordenaars, psychopaten en sociopaten ontmoet, maar ik weiger mensen in te delen in goed en slecht. Mensen plegen misdaden omdat er iets goeds ontbreekt, het is niet voorbestemd, of iets wat in ons DNA vastgelegd is, of wat ons door klote-ouders is opgedrongen, of door onverschillige leraren, of door wrede vriendschappen. Het kwaad is geen toestand, het is een ‘eigenschap’, en wanneer die bij iemand de overhand neemt, gaat die zich daar soms naar gedragen.”

Het meisje dat in het huis wordt aangetroffen wordt, bij gebrek aan een werkelijke naam, Evie Cormac genoemd en ze wordt ondergebracht in een gesloten jeugdinstelling. Na zes jaar in de instelling weet Evie te melden dat ze achttien is en de instelling gaat verlaten. Het is aan Cyrus om te bepalen of Evie er klaar voor is om de buitenwereld het hoofd te bieden. Cyrus wordt geconfronteerd met een fascinerende maar uiterst gevaarlijke jonge vrouw, die de gave bezit te kunnen bepalen of iemand liegt dan wel de waarheid spreekt en kennelijk vertelt niemand de waarheid….

“Ik dwing hem in gedachten te blijven staan, maar zijn knieën houden het niet. Hij wankelt. Hij zwaait heen en weer. Ik hap naar adem, ervan overtuigd dat hij gaat vallen, maar Cyrus hervindt zijn evenwicht en laat de staaf pijnlijk langzaam zakken.”

Met deze wisselende verhaallijnen start Robotham zijn nieuwe reeks op uiterst intrigerende en geraffineerde wijze. Even mysterieus als spannend. Feitelijk zoals zijn fans van hem gewend zijn. Bovendien, maar dat behoeft nauwelijks betoog, is zijn schrijfstijl van een zeer hoog niveau en weet de auteur, ook nu weer, zijn lezers tot ver in het verhaal, in het ongewisse te laten met betrekking tot de ontknoping.

Robotham vertelt zijn verhaal vanuit het perspectief van Cyrus en Evie. Die laatste krijgt, gedurende het verhaal vordert, een steeds prominentere rol overigens. Het feit dat Cyrus niet kan achterhalen wat er in het verleden van Evie is gebeurd en de wijze waarin Cyrus en Evie ten opzichte van elkaar staan, zijn verbluffend goed in woorden gevat. Robotham weet, zoals altijd, zijn personages uiterst boeiend te karakteriseren. Vooral de twee centrale figuren zijn fascinerend.

Kortom, Meisje zonder verleden is een veelbelovende start van een nieuwe reeks!

Over de auteur

De Australische journalist Michael Robotham (1960) reisde jarenlang de wereld rond en maakte reportages voor diverse kranten en tijdschriften. Van zijn hand verschenen de zeer succesvolle thrillers De verdenking, Het verlies, Nachtboot, Gebroken, Zeg dat het je spijt, Door mijn ogen, Leven of dood en Sluit je ogen. Zijn werk is bekroond met de Ned Kelly Award.

Uitvoering

Uitgeverij Cargo

ISBN: 9789403177304

Paperback, 384 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.