Mijn leven op de rails


Met ‘Mijn leven op de rails’ vertelt Edith Haakman haar eigen verhaal. Een verhaal dat begint met het ongeluk dat er de oorzaak van was dat zij haar been verloor. Van daaruit gaat Haakman verder terug in de tijd.

Het leven gaat beslist niet altijd zoals wij dat zouden wensen en dat geldt ook voor de auteur van ‘Mijn leven op de rails’. Toch worden we in ons leven geconfronteerd met tal van gebeurtenissen (positief en negatief) die wij niet hadden voorzien, noch gewenst. Hoe ga je bijvoorbeeld om met zoiets ingrijpends als een ongeluk waar je blijvend letsel aan overhoudt. Het zet je leven op zijn kop en vergt tal van aanpassingen. Hoe ga je om met de dromen die je had, maar die verloren gaan door hetgeen er gebeurd is?

“Ik dacht: ‘dit is de derde confrontatie met mijn handicap’, oh wat voelde ik me ongelukkig. Ik wist dat het geen opzet was om mijn been in te zetten, daar zou ik toch helemaal niet bij stil hebben gestaan, we waren gewoon te laat teruggegaan.”

Het ongeluk; het blijvende letsel is niet het enige dat Haakman voor haar kiezen kreeg in haar turbulente leven. Zo werd zij op jonge leeftijd seksueel misbruik. Haakman biedt haar lezers op rakende wijze inkijk in haar leven en op hoe zij zelf is omgegaan met deze heftige gebeurtenissen. Positief trachten te blijven, maar niet alles ‘weglachen’. Naar dat laatste neigde zij lange tijd en dat bleek beslist niet de juiste aanpak. De balans vinden en trachten iets van het leven te maken, ondanks alles, vergt het nodige.

“Ons leven is een legpuzzel. Het is zeker goed om de ontbrekende stukjes te vinden om het vol te maken of te vervolmaken. Ik ben benieuwd, want iedere andere richting vereist aanpassing..”

Haakman heeft weliswaar een nog wat ongeoefende schrijfstijl, maar ze hanteert een rakende verteltrant. Open en eerlijk vertelt zij hoe zij voorkwam dat zij definitief in een isolement zou geraken en wil met haar boek onder meer anderen adviseren om (professionele) hulp te zoeken. Haakman: “Niet denken, zoals ik heb gedaan, “Immer bleiben lachen auch wenn du fällst”.

Kortom, ‘Mijn leven op de rails’ is beslist een aanrader voor al die mensen wiens leven in het teken staat of stond van een impactvolle gebeurtenis.

Over de auteur

Edith Haakman, geboren in Den Haag in 1947 is getrouwd met John Kroeze. Haakman heeft 45 jaar lang toneel gespeeld bij amateurtoneelgezelschappen. Van jongs af aan voelde zij zich aangetrokken tot het vertellen van verhalen. Op 15-jarige leeftijd speelde zij een geheel zelf geïmproviseerd verhaal en had een rol in de soapserie ‘Hoop doet leven’ met Liz Snoyink en Anthonie Kamerling.

Uitvoering

Uitgeverij Keytree

ISBN: 9789492719423

Paperback, 350 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.