Mijn waarheid


Eén verhaal; twee visies. Mijn waarheid van auteur, Sandra J. Paul, bevat niet één, maar twee boeken. Paul laat haar lezers kiezen welke versie zij het eerst lezen. Ga je voor de versie van Nathan, die beweert dat zijn neef en beste vriend een moord heeft gepleegd? Of kies je voor de visie van Elias, die bij hoog en bij laag zweert dat zijn bruid gevallen is? De echte waarheid zit, zoals zo vaak het geval is, verborgen in het midden…

“Fuck hem. Zie hem daar nu zitten. Een zielig, in elkaar gedoken wezen dat zich gedraagt alsof zijn bruid daar ligt. En het maakt mij ontzettend woest. Nathalie was míjn vrouw, niet de zijne. Ik begrijp niet eens waar die onzin vandaan komt, laat staan dat ik er sympathie voor moet voelen.”

Dit is wellicht nog nooit eerder gedaan, althans niet bij een boek voor volwassenen. Een verhaal schrijven vanuit twee oogpunten en die visies dan niet verweven in één verhaal, nee, Mijn waarheid bestaat uit twee boeken. Het boek van Nathan en het boek van Elias. Beiden menen de waarheid in pacht te hebben met betrekking tot de dood van Natalie Monnis, de aanstaande echtgenote van Elias. Hoe kwam Natalie om het leven? Is zij vermoord of was haar val een ongeluk?

Paul weet op intelligente wijze de twee mannen te karakteriseren, waardoor de lezer hen goed leert kennen. Het feit dat de vrienden zeer verschillend zijn qua karakter en belevingswereld, maakt bovendien dat de twee ‘waarheden’ enorm van elkaar verschillen, hetgeen het lezen van het tweede boek (bij welke je dan ook begint) toch weer verrassend is. Wel zijn de feiten en de momenten waarop de gebeurtenissen plaatsvinden in beide boeken gelijk. De manier waarop Nathan en Elias tegen de gebeurtenissen aankijken blijkt echter totaal verschillend en dat is uiterst intrigerend.

“De hele avond, vanaf het moment dat ze is gevallen tot nu, heb ik me op Nathan gestort. Het was eenvoudiger dan te aanvaarden dat de afgelopen zes maanden uiteindelijk tot niets hebben geleid. Ik ben mijn beste vriendin, mijn maatje, mijn partner kwijt en ik weet nog niet hoe ik dit zal moeten verwerken.”

Paul geeft opnieuw, en dit keer in wel heel bijzondere mate, blijk van het feit dat zij het overzicht weet te behouden tijdens het schrijfproces. Niet alleen bij de twee verschillende versies, vanuit twee verschillende visies, van het verhaal, maar ook bij het schakelen van heden naar verleden en weer terug. Je moet het maar kunnen, menigeen was allang de draad kwijt geweest. Dat zij een schrijftalent is en bovendien verschillende genres beheerst, heeft deze auteur reeds onomstotelijk bewezen. Of het nu thrillers zijn of Young Adults, haar schrijfstijl is immer uiterst plezierig en verzorgd. Daar komt bij dat ze zich uitstekend weet te verplaatsen in haar lezers, hetgeen niet onbelangrijk is wanneer je voor uiteenlopende doelgroepen schrijft. Bovendien weet Paul de spanning (twee keer!) bijzonder goed op te bouwen en haar lezers diverse, zeer verrassende plotwendingen te presenteren.

Enfin, terug naar Mijn waarheid. Beide versies van Mijn waarheid zijn in eerste persoon geschreven. In dit geval een absoluut goede keuze. Elke andere keuze had het verhaal minder goed uit de verf laten komen.

Kortom, Paul is in dit originele project zowel aanklager als verdediger en dat doet zij met verve. Ze ziet kans haar lezers aan van alles te laten twijfelen.

De auteur

Sandra J. Paul, geboren en getogen in België, is auteur en uitgever. Als auteur is zij uiterst veelzijdig. Zo schreef Paul onder meer de succesvolle Eilanden-serie, maar ook thrillers als Azerty en Moordspel. Onder haar pseudoniem Joanne Carlton, kwam de YA Hart-Slag van de persen en ook dat boek werd zeer enthousiast ontvangen. Haar boeken kennen dikwijls een licht paranormaal tintje.

Uitvoering

Uitgeverij Hamley Books

ISBN: 9789463967389 , 9789463967396

Paperback, 496 pagina’s

Over Tinor-Centi Hanneke

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.