Moeders meisje


Moeders meisje is het autobiografische verhaal van een (destijds) naïef jong meisje dat, door een ingrijpende sekservaring, opgroeit tot een wereldvreemde jonge vrouw. Het boek laat zien welke enorme impact een dergelijke ervaring heeft in de ontwikkeling van het jonge meisje en hoe dit haar opbreekt in latere relaties.

“Boosheid, ik bedoel onbewuste boosheid die permanent onderhuids aanwezig is, loopt als een rode draad door mijn leven.”

Een dergelijke ervaring heeft op zichzelf staand al een verregaand effect op de ontwikkeling van een kind, maar Naomi heeft ook nog eens te kampen met een moeder die vier jonge kinderen alleen opvoedt (vader heeft hen verlaten toe Naomi zes jaar oud was), maar dit feitelijk niet kan bolwerken. Moeder leeft volledig in haar eigen wereld en er heerst thuis continu een sfeer waarin het regel is het moeder niet lastig te maken. Voor de buitenwereld wordt echter de illusie van een harmonieus gezin in stand gehouden. Het zal geen verwondering wekken dat Naomi opgroeit in een sfeer waarin geen ruimte is voor openheid en onderling vertrouwen.

“Als ik thuis was of op mijn werk, en vooral tijdens vakanties, dan was ik mezelf. Meer vrijuit mezelf. Dan ging het eigenlijk gewoon goed. Zodra ik echter bij mijn moeder op de stoep stond, veranderde ik in ‘haar meisje’. Dan kwam ik in de ban van haar invloed, van haar codes, zoals ik het altijd gewend was.”

Reghers (pseudoniem) blikt terug op haar leven op het moment dat zij eindelijk afstand heeft kunnen nemen van de ontwrichtende gezinscultuur waarin zij opgroeide. Alleen al het feit dat zij haar verhaal met de wereld deelt, verdient bijzonder veel respect overigens.

Na een moeizaam proces van onderkenning, confrontatie en zelfacceptatie ontdekt Naomi de helende werking van liefde. Zij ziet kans de effecten van haar traumatische ervaringen te erkennen en los te laten.

Moeders meisje is een bijzonder aangrijpend boek. Natuurlijk door hetgeen Reghers te vertellen heeft, maar vooral ook door hoé ze dat doet. Haar schrijfstijl is beklijvend, beeldend en indringend. Het feit dat de auteur de brieven aan haar vader, waarin zij beschrijft hoe zijn afwezigheid en de gevolgen daarvan haar gevormd hebben, in het boek heeft opgenomen, dragen daaraan bij.

Persoonlijk had ik diverse keren een gevoel van herkenning daar waar het over haar emoties gaat m.b.t. de relatie tot haar moeder ging en uiteraard komt het dan heel dichtbij. Het krabbelde aan de korstjes van goed verborgen wonden en ik zal ongetwijfeld niet de enige zijn die een bepaald gevoel van herkenning uit dit boek haalt. Herkenning betekent overigens in veel gevallen, erkenning…

Kortom, Moeders meisje is een prachtig en zeer aangrijpend relaas van een meisje dat een lange, lange weg ging naar het moment dat ze dit boek schreef. Ik maak een diepe, respectvolle buiging …

De auteur

Naomi Reghers (1947) werd geboren in een milieu waarin ‘wij zijn beter’ met de paplepel werd ingegoten. Na een mislukt huwelijk besluit zij zich los te maken van die verstikkende codes en haar eigen weg te gaan. Niet langer de voorgekauwde paden bewandelen maar durven ontdekken waar het om gaat in het leven. Het werd een avontuur van vallen en weer opstaan, waarin moed en creativiteit op de proef werden gesteld. Een lange weg vol uitdagingen en telkens opnieuw keuzes maken, ruimte creërend voor groei en verandering, om uit te komen bij liefde in zijn mooiste vorm: zelfacceptatie.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 978-94-6365-164-6

Paperback, 300 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.