Mozaïek


Lucinda Berg staat centraal in Mozaïek. Lucinda heeft de talentenjacht waaraan zij meedeed met afstand gewonnen en een succesvolle zangcarrière ligt in het verschiet. Ook privé gaat het haar voor de wind. David, de liefde van haar leven, heeft haar met de meest originele openingszin ooit, voor zich gewonnen en ook haar vriendin Emmy, staat aan haar zijde. Toch heeft Lucinda nog altijd te kampen met een gevoel van onzekerheid dat voortkomt uit haar jeugd.

Plotseling lijkt er echter iemand te zijn die haar haar geluk misgunt. Ze krijg mysterieuze briefjes en boodschappen, die Lucinda echter in eerste instantie afdoet als akelige grappen. Wanneer ze tijdens een repetitie van de trap valt, lijkt er opzet in het spel en komen ook de vervelende boodschappen in een ander daglicht te staan.

“Tijdens een lichte slaap beleeft Lucinda in een nachtmerrie de val. Ze voelt dat er iemand achter haar staat en probeert om te kijken, maar het is al te laat. Terwijl ze trede voor trede voorover duikelt hoort ze bovenaan de trap iemand hard lachen. Is het een man? Een vrouw?”

Het verhaal van Lucinda’s geluk én ongeluk loopt parallel aan een andere verhaallijn, namelijk dat van een jong meisje dat op school enorm gepest wordt en aan de pesterijen ten onder dreigt te gaan. Wat hebben beide verhaallijnen met elkaar te maken en komt Lucinda erachter wie haar het geluk misgunt? Je leest het in Mozaïek van Mary van Duuren.

Allereerst chapeau voor Van Duuren voor het feit dat ze dit thema –pesten- in haar verhaal aan de kaak stelt. Pesten is een onderwerp waar niet voldoende aandacht voor kan zijn. Het kan iemands  zelfbeeld drastisch veranderen en levens verwoesten.

“Tot overmaat van ramp werd op een middag voor de zoveelste keer de bril van haar gezicht getrokken. Echter, toen werd hij door iemand van het pestende groepje op de grond gegooid en helemaal vertrapt. De bril was zo zwaar beschadigd, dat ze er thuis niet meer over kon liegen.”

Van Duuren heeft dit onderwerp op intelligente wijze in haar roman verwerkt. Omdat het een eigen plek heeft gekregen in het verhaal en derhalve de effecten duidelijk tentoonspreidt, raakt het verhaal van het jonge pestslachtoffertje bijzonder. Aangezien het verwoeste leven van dit meisje zijn weerklank heeft in het heden van Lucinda Berg, wordt het echter geen zwartgallig verhaal, maar een beklijvende en boeiende roman.

Van Duuren hanteert ook in deze nieuwe telg de fijne schrijfstijl die haar zo eigen is en brengt haar personages uiterst beeldend tot leven. Bovendien zijn haar dialogen fris en natuurlijk. Wel adviseer ik auteur en uitgever een finale redactieronde bij de volgende druk om de laatste foutjes eruit te halen. Ondanks dat is Mozaïek een ware aanrader.

De auteur

Mary van Duuren (1963) komt oorspronkelijk uit Breda en laat zich in haar boeken vaak inspireren door haar eigen leven en de daarbij behorende persoonlijke ontwikkeling.

Uitvoering

Uitgeverij Adoremi

ISBN: 9789083002156

Paperback, 240 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.