Muijsenissen 1


‘Muijsenissen’ is het rakende én vermakelijke relaas van Myrna Reijmers over haar man, Frans van de Muijsenberg. Frans kreeg Alzheimer, maar verloor nimmer zijn groot gevoel voor humor. Hij was altijd al een man die graag met woorden speelde. Om al zijn, in haar ogen, briljante vondsten en uitspraken, niet verloren te laten gaan, noteerde Myrna die en deelde die middels een blog. Die blogs gingen over die akelige ziekte die Frans uiteindelijk van haar af zou nemen. Over het verdriet, de frustratie en onmacht. Dit alles doorspekt met humor, heel veel humor. Want dát was Frans.

Reijmers woont sinds 1982 aan de Costa Blanca en het was daar dat zij haar man, Frans van den Muijsenberg ontmoette. Gedurende de laatste jaren van hun huwelijk, leed Frans aan alzheimer. Ondanks zijn ziekte, verloor hij nooit zijn gevoel voor humor. ‘Muijenissen’ is feitelijk een ode aan de ‘woordenman’ die Frans was en het huwelijk tussen de twee, maar ook om hen die te maken hebben met (een partner met) altzheimer, te tonen dat deze aandoening niet alleen maar narigheid is.

“Steeds weer passen we ons aan, aan nieuwe situaties, we moeten wel. En toch, tot nu toe, valt het me op hoe makkelijk we ons aanpassen. Even slikken en weer door. Regelmatig vind ik al zijn onderbroeken onder mijn hoofdkussen.”

Reijmers schreef, gedurende Frans zijn ziekte, met regelmaat columns over zijn hilarische uitspraken en gezegdes. Nu, drie jaar na het overlijden van Frans, zijn deze columns gebundeld uitgegeven als ‘Muijsenissen’. Reijmers hoopt met haar bundel ‘mede alzheimer belevers’ een hart onder de riem te steken.

“Ik zal voor je zorgen

en zal er voor je zijn.

Ik zie dat je bang bent

en ik zie je pijn.

Maar ik voel ook je liefde

en ik zie je lach.

Ik zal voor je zorgen

en van je houden

tot de laatste dag.”

Na het lezen van ‘Muijsenissen’ ben ik van mening dat de auteur in haar opzet geslaagd is. Het ene moment ben je ontroerd, terwijl je niet veel later een brede, geamuseerde grijns op je gezicht hebt. Het bundeltje is zorgvuldig samengesteld en neemt de lezer mee in die moeilijke, liefdevolle periode die dús ook doorspekt was met lichtere, vrolijkere momenten. Dat alles presenteert de auteur in een zeer toegankelijke schrijfstijl.

Een aanrader voor een ieder die iemand met altzheimer in zijn (naaste) omgeving.

De auteur

Ondanks de diagnose altzheimer, verloor Frans van den Muijsenberg, de echtgenoot van Myrna Reijmers, nooit zijn gevoel voor humor. Reijmers maakte notities van zijn uitspraken en deelde die met de buitenwereld in haar blogs ‘Muijenissen. Columns over hun leven met deze rotziekte. Verdriet, frustratie, onmacht, maar ook heel veel lachen en zoveel mogelijk genieten. Nu, enkele jaren na zijn dood, zijn haar columns gebundeld in ‘Muijsenissen’.

Uitvoering

Paperback

Voor meer informatie en/of bestellingen:
fcomuijsenberg@gmail.com

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Muijsenissen

  • josé Bosma

    Geweldig! Ik heb het cadeau gegeven aan iemand wiens nabije familie lid moet dealen met de sluipmoordenaar die Alzheimer heet.
    Helaas heb ik het zelf nog niet gelezen, maar dit boekje komt straks op een voor mij bedoeld tijdstip.
    Ben blij dat ik het heb kunnen voordragen aan iemand die dat even nodig had.