Muur van glas 1


Muur van glas is de tweede verhalenbundel van Marijke Teeuw. Deze bundel bevat 16 verhalen met als verbindende factor dat de hoofdpersonages in elk van deze verhalen ‘getekend’ zijn of enigszins buiten de maatschappij staan.

De titel van de bundel verwijst naar vensterglas waardoor de personages naar de buitenwereld kijken. Een buitenwereld die er voor elk van hen anders uitziet. Bovendien vormt dat glas een barrière richting diezelfde buitenwereld.

“Nu hoeft hij niet meer op een stoel te klimmen om uit het raam te kijken. Nu verbergt hij zich niet meer in het gordijn, duikt hij niet meer naar zijn bed. Hij steekt zijn hoofd en handen met gemak naar buiten. Zachtjes strijken dwarrelende sneeuwvlokken langs zijn hand. Een enkele blijft erop liggen en smelt dan. Hij opent zijn mond en veegt met zijn tong langs zijn lippen. Hij roept: Mama!”

Met deze bundel bevestigt Teeuw definitief haar schrijftalent. Muur van glas is een fraaie verzameling verhalen die de diepte ingaan. Het grootste talent van deze auteur is wel de karakterisering van haar personages hetgeen getuigt van een enorm inlevingsvermogen gecombineerd met een rijke levenservaring.

Elk van de verhalen lijkt te vertrekken vanuit een situatie waarbij niet veel aan de hand is. Zodra het personage echter nader wordt gepresenteerd, blijkt dat een traumatische gebeurtenis, sociale contacten of het verleden, van grote invloed zijn. Teeuw hanteert een mooie schrijfstijl en de auteur benadert elke situatie met respect. Bovendien ziet zij kans, in de beperkte ruimte die een kort verhaal biedt, de situatie ‘rond’ te maken.

“Ze pakt het fotolijstje, een trouwfoto. Met moeite herkent ze haar vader, de bruidegom, trots, met open blik naast een onbekende vrouw, een prachtige bruid. Uit de gereedschapslade in de keuken pakt ze een hamer en een schaar, ze versplintert het glas, weg ermee! Ze verknipt de foto.”

Kortom, Muur van glas is een diepgravende, rakende en intrigerende bundel waarbij de verhalen wisselend in eerste en derde persoon zijn geschreven. Veel van de verhalen zullen ongetwijfeld, geheel of gedeeltelijk, herkenning oproepen bij de lezer.

Over de auteur

Marijke Teeuw (1946) werkte als docent in Nederland en Mozambique. Haar Mozambikaanse ervaringen verwerkte ze in de narratieve autobiografie Moisés kind van Mozambique en in de verhalenbundel Kikkerhart. Sinds haar pensioen is ze actief als taalcoach en doet ze ander vrijwilligerswerk.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463652346

Paperback, 201 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Muur van glas