Naar Lillehammer


Centraal in Naar Lillehammer staat de 49-jarige Cécile. Er is recent nogal wat veranderd in het leven van Cécile en daar heeft ze bewust voor gekozen. Zo gaat ze sinds kort weer alleen door het leven, heeft ze haar baan opgezegd en is ze verhuisd. Het zelfonderzoek waar ze zichzelf aan onderwerpt in haar nieuwe leven en nieuwe omgeving doet haar beseffen dat ze hoogstwaarschijnlijk definitief kinderloos door het leven zal gaan.

Wanneer Cécile op enig moment wat zit te mijmeren op een kinderspeelplaats, vraagt een wildvreemde vrouw even op haar driejarige dochter te passen. Wanneer de moeder niet meer komt opdagen, neemt Cécile eerst alleen de zorg voor het kind op zich, maar algauw komen de zorgen van de moeder daarbij.

“Af en toe keek Faith achterom of zij nog in de buurt was, maar op den duur ging ze volledig op in haar spel. Als Gladys nu weer opduikt kan ze mijn plaats in het water ongemerkt innemen, dacht Cécile. Faith zou met haar eigen moeder meegaan en mij na een paar dagen weer vergeten.”

Gladys komt van oorsprong uit Nigeria. Ze is op de vlucht voor haar pooier en voelt zich in de stad niet langer veilig. Gladys heeft zich voorgenomen naar Lillehammer te vluchten met haar dochter. Daar gaat echter het een en ander aan vooraf en in de tijd dat Gladys haar zaken tracht te regelen, neemt Cécile de zorg voor de driejarige Faith op zich. Cecile ontwikkelt moederlijke gevoelens voor het kind en bovendien lijkt zij op een bijzondere wijze ‘meer zichtbaar’ in haar tijdelijke rol. Is het dát wat weduwnaar Rogier op haar pad brengt?

“Nu, dwalend door een onbekende buurt –eindelijk weer eens alleen met genoeg tijd om elk zijpad in haar gedachten te volgen-, moest ze bekennen dat ze wist waar Rogier op doelde. Die ochtend aan de waterkant, toen ze zich boog over de foto van de dode vrouw en keek naar de dichte oogleden waarachter ze de ogen van Gladys wilde zien, had iets bezit van haar genomen en het was meer dan de afwezigheid van het goede. Dat wat toen in haar voer, het kwaad of kwade, was sterker dan zij.”

Met Naar Lillehammer levert Van der Meer een aangrijpende roman af met een subtiele, onderhuidse spanning. Dat deze auteur kan schrijven, bewees zij keer op keer; dit boek is tenslotte haar vijftiende telg. Haar schrijfstijl is zonder meer fraai en uniek. De constructie van het verhaal is zeer uitgekiend en boeiend en de karakterisering van (vooral) Cécile, uitstekend.

Kortom, Naar Lillehammer is een bijzonder onderhoudende roman die, ondanks het ontbreken aan spectaculaire gebeurtenissen, beslist voor enkele uren puur leesgenot zal zorgen.

Over de auteur

Vonne van der Meer werd in 1952 in Eindhoven geboren. Na haar eindexamen aan de MMS ging ze een jaar naar een high school in de Verenigde Staten, waar haar liefde voor het toneel werd aangewakkerd. Twee jaar later werd ze toegelaten tot de regieafdeling van de Amsterdamse Theaterschool. Tijdens deze opleiding bleef ze eigen werk schrijven: verhalen, toneel, schetsen. In 1978 sloot ze haar toneelopleiding af en werd regieassistent van Franz Marijnen bij het RO-theater. Al snel regisseerde ze zelf stukken van Goethe, Osborne, Frisch en een bewerking van Plato’sSymposium. Daarna regisseerde ze een kleine tien jaar bij uiteenlopende gezelschappen als Baal, Centrum, De Haagse Comedie en het RO-theater. Van der Meers verzamelde verhalen uit Hollands Maandblad werden in 1987 gebundeld in haar debuut Het limonadegevoel, dat prompt bekroond werd met de Geertjan Lubberhuizenprijs. Daarna publiceerde ze gedurende meer dan 25 jaar en met grote regelmaat romans, verhalenbundels en novellen. De doorbraak naar het grote publiek kwam in 1999 met Eilandgasten.

Uitvoering

Uitgever Atlas Contact

ISBN:  9789025470593

Paperback, 208 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.