Nederlander vermist


Ruud van Winderen is internationaal rechercheur, ofwel: hij reist de hele wereld over om vermiste personen op te sporen. Door financiële problemen neemt hij een goedbetaalde opdracht aan in Jemen; een door burgeroorlog geteisterd gebied. Hij moet daar op zoek naar Kees-Jan, de zoon van de welgestelde zakenman Diederik de Bruijn. Diederik heeft al geruime tijd niets meer van zijn zoon vernomen en, ondanks de wankele relatie tussen vader en zoon, huurt hij Ruud in. In Jemen wordt Ruud bijgestaan door diplomaat Felix van Moorsel van de Nederlandse ambassade.

“Kees-Jan als rijkste en vreemdste jongetje van de klas, hoewel hij zich totaal niet voor al dat materiele interesseerde. Sterker nog, hij ging zich meer en meer verzetten tegen de rijkdom die hem omringde.”

Joyce, de vriendin van Ruud, is het in het geheel niet eens met het feit dat hij naar het gevaarlijke Jemen afreist. Toch gaat hij en eenmaal daar, komt hij terecht in tal van gevaarlijke situaties waarbij de duistere kant van de Jemenitische stammencultuur gaandeweg zichtbaar wordt. Bovendien is al-Qaeda nog steeds actief in Jemen. De dreiging neemt snel toe en Ruud komt meer en meer in het nauw.

“We rijden in een colonne van acht auto’s de ommuurde stad van Sa’dah in. De tijd lijkt hier wel een eeuw stil te hebben gestaan. Langzaam beweegt onze stoet door nauwe, ongeplaveide straten met links en rechts zandstenen huizen tot aan de hemel, sommige half ingestort, en kleine winkels die vol liggen met een mengelmoes aan koopwaar: tapijten, kruiden, rieten manden, autobanden en gereedschap.”

Met Nederlander vermist, levert Akerboom een bijzonder spannend en tot de verbeelding sprekend boek af. Een verhaal dat zich met name afspeelt in een land waar het terrorisme hoogtij viert. Het hoofdpersonage moet alles op alles zetten om het er levend vanaf te brengen.

Het feit dat Akerboom zelf diplomaat is, blijkt uit het feit dat hij veel kennis presenteert over diplomatieke relaties en situaties, hetgeen de geloofwaardigheid ten goede komt. Daarnaast hanteert deze auteur een boeiende schrijfstijl die uitstekend aansluit bij het verhaal dat hij te vertellen heeft. Zijn personages zijn uitstekend gekarakteriseerd en ook de dialogen zijn van een fijne natuurlijkheid. Bovendien ziet Akerboom kans de omgeving fraai te beschrijven.

Kortom, een aanrader!

De auteur

Hans Akerboom is diplomaat en woonde voor zijn werk in verschillende landen. Zo werkte hij op de Nederlandse ambassade in Jemen, Ethiopië, Angola, Singapore en Afghanistan. In Den Haag was hij onder meer woordvoerder voor minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en minister Ploumen (Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Thans is hij consul-generaal voor Nederland in Erbil, de hoofdstad van de Koerdische Autonome Regio in Irak.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463652780

Paperback, 246pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.