Neem je plek – Hoe acterende burgers de democratie vernieuwen


Er wordt veel gesproken en geschreven over het ‘democratisch tekort’. Denk bijvoorbeeld aan de Toeslagenaffaire, schijnbaar zinloze inspraakavonden en (afgewezen) WOB-verzoeken. Maar dat ‘democratische tekort’ ligt niet in Den Haag, maar naast de deur, zo stelt Nanko Boerma in zijn nieuwe boek ‘Neem je plek’.

‘Neem je plek’ roept de lezer op om een acterend burger te worden. Auteur Nanko Boerma laat zien wat we daarvoor samen te doen hebben.

De kernvraag in ‘Neem je plek’ is feitelijk: stel dat niet de afzonderlijke ‘ik’, ‘organisatie’, of ‘actor’, maar juist de verbinding tussen actoren de bouwsteen van de samenleving is. Hoe moeten wij dan de spelregels voor ons maatschappelijk verkeer gaan vormgeven? Hoe gaan we (dan) met elkaar om?

Boerma stelt dat acterende burgers niet wachten op instructies van welk ‘boven’ dan ook om problemen in samenwerkingsketens waar zij in betrokken zijn, op te pakken. Acterende burgers zijn autonoom, lotsverbonden, betrokken en oordeelkundig. Daar tegenover staat de consumerende burger, die de dingen neemt, zoals ze komen. In de visie van Boerma zijn wij allemaal voornamelijk consumerende burgers. Maar, zo stelt hij, het is ons democratisch recht om te acteren in die situaties die wij van belang vinden.

Boerma meent dat het tijd is voor nieuwe ‘spelregels’ binnen de vele ketens die onze samenleving kenmerken. Die ketens trachten gezamenlijk een bepaald doel te realiseren, maar proberen dat nog te doen met de inmiddels onwerkbare spelregels uit de tijd van oude hiërarchische (top-down) sturing. Terwijl professionals steeds meer energie en tijd (administratieve lasten) kwijt zijn om hun hiërarchische bazen tevreden te houden, hebben deze laatsten in de praktijk steeds minder invloed op de gang van zaken in ‘hun’ organisatie. Tijd voor nieuwe maatschappelijke spelregels, zo zegt Boerma: ‘Wacht niet op anderen om–‘horizontaal’-de ketens waarin je zelf zit of waarin je bedrijf, organisatie, school, lectoraat, etcetera zitten beter te organiseren. Sterker nog: er is niemand anders dan jij zelf om dit te doen.’

‘Neem je plek’ is een prikkelend, boeiend boekje dat tot nadenken stemt en tot actie maant. Boerma presenteert zijn stellingen en uitleg daarvan in een fijne, toegankelijke schrijfstijl. Beslist het lezen waard!

Over de auteur

Nanko Boerma is, van huis uit, politicoloog en heeft lang gewerkt op het snijvlak van bestuur, beleid en ICT. Bij overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen was hij eindverantwoordelijk manager van programma’s voor innovatie en vermindering van administratieve lasten. Thans is hij voorzitter / directeur van Transactieland.nl.

Uitvoering

Futuro Uitgevers

ISBN: 9789492939876

Paperback, 180 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://to-taalcommunicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.