Noblesse Oblige


Het hoofdpersonage in Noblesse Oblige is advocate Liza Kreest. Liza heeft een dochter –Kate- en samen met haar woont ze in Kralingen. Ze hebben het goed samen, maar Liza draagt wel een duister ‘verleden’ met zich mee, dat ze koste wat kost geheim wil houden.

“We herkennen ons geluk eerst het voorbij is. Liza leest de tekst op de muur in de wachtruimte van het gerechtsgebouw en schiet in de lach. Echt een lekker bemoedigende quote voordat je de rechtszaal in gaat, denkt ze en klikt haar zilveren slavenarmband los.”

Wanneer de flamboyante Maurice, die ze al eerder vluchtig heeft ontmoet omdat hun wederzijdse dochters klasgenootjes zijn, haar deskundige hulp inroept, is Liza verkocht. Ze valt als een blok voor zijn charmes en, volledig tegen haar principes in, begint ze een verhouding met hem, ondanks dat ze weet dat hij getrouwd is. Nadat zij zijn zaak heeft gewonnen, verbreekt hij de relatie echter met een vaag, maar onrustwekkend verhaal. Een week nadien pleegt hij plotseling zelfmoord. Liza is er kapot van, maar beseft dat er meer aan de hand is en gaat op onderzoek uit. Dat blijkt echter niet bij iedereen in goede aarde te vallen. Ze wordt bedreigd, haar dochter Kate wordt ontvoerd en Liza moet alles riskeren om haar dochter uit de greep van een criminele bende te krijgen.

“Liza duwt haar telefoon weg, sterft ter plekke en valt in duizend stukjes uiteen. Haar nachtmerrie. Haar grote geheim. Haar schaamte, haar diepste angst, haar inktzwarte verleden.”

Met Noblesse Oblige levert Kreukniet een heerlijk, eigentijds boek af waarbij spanning en romantiek hand in hand gaan. Haar schrijfstijl is vlot en beeldend en haar karakteriseringen zijn uitstekend. De perspectiefwisselingen zijn zeer interessant geconstrueerd.

“Liza schudt dwangmatig haar hoofd. Haar gevoel liegt niet en een shot adrenaline en vechtlust schiet door haar lijf. Dit gaat niet gebeuren. Gewoon niet. Ze is niet meer bang, zoals drie maanden geleden toen Maurice het uitmaakte, ze laat zich niet kapot maken. Een enorme woede brult door haar lijf.”

De Rotterdamse haven, die bij herhaling als decor dient in dit verhaal, is bekend terrein voor de auteur en dat merk je. Ook van de advocatuur heeft Kreukniet veel kennis en die kennis weet zij op boeiende wijze in het verhaal te verweven.

Kortom, Noblesse Oblige is een boek waarin alles bijeenkomt: boeiende personages, een uitstekende verhaalconstructie, goede spanningsopbouw, een vleugje romantiek en niet te vergeten de vechtlust van een moeder wanneer haar kind in gevaar verkeert. Aanrader!

Over de auteur

Esther Kreukniet is lifestyle editor bij Talkies Magazine en freelancejournaliste bij diverse tijdschriften en kranten. Ze woont samen met haar zoon in een klein dorpje aan zee, Oostvoorne. Onder de naam Esther Blinker publiceerde ze twee boeken, Beau Ravage en Façade.

Uitvoering

Uitgever Ellessy Crime

ISBN:  9789086604272

Paperback, 479 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.