Nooit meer spertijd


Nooit meer spertijd is een verhalen- annex dichtbundel, samengesteld door het Barnevelds Schrijfgenootschap en is het debuut van dit genootschap.

De verhalen en gedichten zijn zeer divers. Feitelijk is het enige dat zij gemeen hebben, het thema ‘Vijfenzeventig jaar vrijheid’. Veertien auteurs c.q. dichters en zeven scholieren werkten mee aan de totstandkoming van de bundel die zowel fictie als non-fictie bijdragen bevat. De bundel bevat bovendien bijdragen van een veertiental lokale kunstenaars die hun visie op vrijheid middels foto’s in beeld hebben gebracht. Burgemeester Asje van Dijk heeft het voorwoord geschreven voor dit mooie initiatief.

“Vogels hoog in witte lucht

vliegen boven strijdgerucht

niemand weet waarheen

Vleugels, ach, ik heb er geen

Maar de vogel van mijn ziel

wil zijn tere vleugels spreiden

wil zich uit de kooi bevrijden

om de dwang die klein maakt – schriel

manmoedig te bestrijden.”

Juist de grote diversiteit maakt deze bundel zo bijzonder. Iedereen heeft zijn eigen visie op vrijheid en dat komt in Nooit meer spertijd op uitzonderlijke wijze naar voren. De lezer maakt zijn keuze, waarbij iedereen ongetwijfeld een andere voorkeur tentoonspreidt. Wanneer je echter tijdens het lezen je voorkeuren loslaat en er ‘vrij’ ingaat, zal je erkennen dat elke bijdrage op zich mooi en bijzonder is. Het ene verhaal raakt simpelweg door de dieperliggende betekenis, de ander omdat het bijzonder fraai in woorden is gevat.

“Op de terugweg kwamen we twee NSB’ers tegen, neemt Henk het van Corrie over. Ze riepen ons bij zich. Ik was bang dat ze de melk wilden afpakken, dus deed ik of ik niets hoorde en liep een beetje harder door. Toen kwamen die kerels achter me aan. Opeens voelde ik een hand, die me bij mijn kraag greep, maar ik rukte me los.”

De deelnemers hadden verregaande vrijheid hoe zij met het onderwerp vrijheid om wilden gaan; het moest niet persé een bundel worden over de Tweede Wereldoorlog, alhoewel die periode vanzelfsprekend aan bod komt. Vrijheid roept echter ook andere associaties op en die zien we met name bij de deelnemende scholieren terug. Bij hen komen onderwerpen als maatschappelijke en innerlijke vrijheid voorbij.

Kortom, Nooit meer spertijd is een erg mooie bundel geworden. Een bundel die een breed publiek verdient!

De auteurs

Maria Boonzaaijer, Gerjan Crebolder, Gea van Drie, Gerard Eijk, Gerrit de Graaff, Janet Haasjes, Lisette van de Heg, Tjitske Jansen, Joan Kols, Leen Kraal, Linda van Maanen, Dieta Malestein, Elisabeth Riphagen, Jan Tomasowa, Brigitte Veltman.

De kunstenaars

Manuel Boonzaaijer, Julia Borsboom, Henk Derksen, Ton van Dieën, Davitha van de Kuilen, Jan Joost Maasland, Mari Meszaros, Hennie Ouwendorp, Dorine van Ravensberg, Arend Slotboom, Jozien Stam, Wilma Terlouw-van den Top, Aukje Westra, Elles Wilms.

Uitvoering

Uitgeverij Nabij Producties

ISBN: 9789492055651

Hardcover, 140 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.