Omwille van de soort 1


Daar waar George Orwell stopte met ‘1984’, gaat Luc Vandromme met ‘Omwille van de soort’ verder. Dat is wat er op de achterflap prijkt van de nieuwe roman van Vandromme die onlangs verscheen.

Stel je een ideale wereld voor waarin alles klopt, waarin voor iedereen wordt gezorgd en geluk vanzelfsprekend is. En stel je dan ook eens voor dat die wereld door een nog onbekende oorzaak compleet ontregeld raakt. Dat honger, ziekte en wantrouwen mens en dier bedreigen. Het evenwicht is zoek en het recht van de sterkste heerst.

In zijn nieuwe boek schetst Vandromme een situatie die in de toekomst speelt, maar herkenbaar dicht tegen vandaag aanleunt. Hoe goed we het ook met elkaar voor hebben, wanneer economische belangen om de hoek komen kijken, raken idealen en menselijke waarden in de verdrukking. Vandromme levert met dit boek niet alleen een fraaie literaire, psychologische roman af, maar zijn boek houdt ook een waarschuwing in die tot nadenken aanzet. De personages die Vandromme ten tonele laat verschijnen zijn boeiend en interessant, maar bovenal bijzonder goed gekarakteriseerd.

“In de duisternis botst ze tegen een obstakel. Ze voelt het vochtige en koude ijzer en het rubber van de matras. Voor de tekst op de naamborden heeft ze geen oog meer. Ze moet verder, het groene schijnsel is haar baken.”

In een fraaie, beklijvende schrijfstijl treft Vandromme de kern van diverse, verontrustende thema’s die hij op intelligente wijze heeft uitgewerkt en waarvan wij met elkaar mogen hopen dat ze geen bewaarheid worden. De auteur zet zijn lezers aan het denken en houdt ze herkenbare situaties voor ogen. Wellicht bereikt hij, met zijn boodschap, nog wel meer dan uitsluitend het afleveren van een uitstekende roman…

“De prettige ogen verdwijnen. Triinu vraagt zich af hoe oud de vrouw is. Ze heeft volwassen ogen. Niet jong, niet bejaard. Hoe heeft zij het virus overleefd? Is ze resistent? Waarom heeft de Fara dan het bloed van de Groep nodig, het aanwezige DNA moet toch volstaan?”

Het intrigerende verhaal en dito verhalende vermogen van deze auteur maakt dat ‘Omwille van de soort’ slecht valt weg te leggen. Langzaam maar doelbewust werkt Vandromme richting een prima een plot…. waar ik natuurlijk niets over ga zeggen om geen spoilers weg te geven.

Kortom, ‘Omwille van de soort’ is een actueel, fraai en uiterst realistisch geschreven verhaal dat ons laat zien dat wij ‘terug’ moeten naar solidariteit en verbondenheid.

De auteur

Luc Vandromme (60) is pedagoog, schrijver en beeldend kunstenaar. Eerder verschenen van zijn hand ‘De buitengewone werken van de familie Alvarez’,  ‘De koffer van Caracas’, ‘Het oog van Maria Concepcion’, ‘De leerling-snijder’ en ‘Patchouli’.

Uitvoering

Uitgeverij Godijn Publishing

ISBN: 9789493266292

Paperback, 378 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Omwille van de soort