Onafwendbaar


In Onafwendbaar staat de relatie van de 33-jarige docent Frank en tweedejaars student, Iris centraal. Frank en Iris ontmoeten elkaar in 1963. Al bij die eerste ontmoeting is de wederzijdse aantrekkingskracht zó groot dat een relatie onafwendbaar is.

Frank is echter getrouwd en heeft twee kinderen en Iris staat aan het begin van haar leven. Zij wil haar studie afmaken en haar dromen verwezenlijken. Verstand en gevoel gaan een onmogelijke strijd met elkaar aan.

De situatie wordt er beslist niet eenvoudiger op wanneer Iris zwanger raakt en de dochter van Frank wordt getroffen door nekkramp. Frank bevindt zich in een spagaat.

“Die avond lukte het haar om twee en een half uur geconcentreerd te studeren. Daarna luisterde ze nog even naar de radio en besloot een keer vroeg naar bed te gaan. Het laatste beeld voordat ze insliep, was van Frank zoals hij had staan kijken toen ze gisteren wegfietste. Hij had er beslist een beetje verloren uitgezien, een ander woord had ze er niet voor.”

Het is nauwelijks voorstelbaar dat Onafwendbaar het debuut is van François. Onafwendbaar is een roman met vele lagen die op ingenieuze wijze tot een geheel worden gesmeed. Bovendien weet de auteur de emoties van haar personages prachtig en zeer geloofwaardig in woorden te vatten. Je voelt de strijd, de pijn en de gelukzaligheid. Twijfel, liefde, vertrouwen en vriendschap zijn enkele van de thema’s in deze rijke roman. Onafwendbaar kent een diepgang die je in debuten zelden treft.

“Het ongerijmde van die opmerking drong nauwelijks tot haar door. Het luchtte op om het met hem te kunnen delen, maar tegelijkertijd kwam de enormiteit van het probleem op haar af en drukte haar neer, alsof er iemand een natte deken in haar nek had gelegd.”

Ook de enorme verschillen tussen de twee vrouwen in het leven van Frank weet François fraai te treffen. De vrouwen zijn elkaars tegenpolen en ook de relatie ten opzichte van Frank is volkomen tegengesteld.

De schrijfstijl van deze debuterende auteur houdt een belofte in voor komende werken. Met de karakterisering van haar personages blijft François zeker niet aan de oppervlakte en ze jongleert, ogenschijnlijk spelenderwijs, met perspectiefwisselingen.

Kortom, een veelbelovend debuut van een auteur waar we ongetwijfeld meer van gaan lezen.

Over de auteur

Monique Francois (1952) heeft gewerkt als HR-manager bij profit en non-profit organisaties. Onafwendbaar is haar debuutroman.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463651677

Paperback, 369 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.