Onbreekbaar


‘Onbreekbaar’ telt een tweetal hoofdpersonages. Alexandra, een succesvolle zakenvrouw, zit in een minder succesvolle relatie met Maarten. Om uit te zoeken wat er nog over is van deze relatie, vertrekt Alexandra, met zoontje Max, naar hun vakantiehuis aan de rand van de Veluwe. De tweede hoofdpersoon is de 16-jarige Demi; een tiener vol toekomstdromen. Die dromen komen op het tweede plan, wanneer blijkt dat ze zwanger is.

Beide vrouwen worden ontvoerd en samen gevangengehouden in een kamer die ze de ‘papegaaienkooi’ gaan noemen. Wie houdt hen daar? Waarom? Kunnen ze nog ontsnappen?

“De gedachte aan hem stuwt alle frustratie naar boven. Ik mag mezelf niet toestaan aan hem te denke. Aan hoe hulpeloos hij is zonder moeder die naar hem omkijkt. Het enige wat hij kan doen is huilen en … Nee!”

Alexandra en Demi kennen elkaar niet, maar worden tot elkaar veroordeeld door hun gezamenlijke opsluiting en door hun ontvoerder, die een psychologisch spel met hen lijkt te spelen. Voor beiden dringt bovendien de tijd: Alexandra weet haar zoontje alleen en verlaten in een vakantiehuis in het bos en Demi’s tijd is beperkt in verband met haar voorgenomen abortus.

“Hoe kan ik het haar ook kwalijk nemen? Ze is amper zestien heeft ze me verteld. Ze is net bezig driedimensionaal te worden en het leven zelf te ontdekken. Had ik haar wel in vertrouwen moeten nemen? Misschien had ik haar beter kunnen sparen.”

Damen levert met ‘Onbreekbaar’ een sterke psychologische thriller af die boeit vanaf het eerste moment. De twee, totaal verschillende, hoofdpersonages worden prima gekarakteriseerd en de spanning is voortdurend tastbaar.

De verhaalconstructie is sterk, vanaf het begin, een mysterieuze begrafenis. De perspectiefwisselingen zitten uitstekend in elkaar en geven veel inzicht, maar werpen tegelijkertijd ook tal van vragen op. Uiteraard is er het perspectief van Alexandra en van Demi, maar er is nog een derde; van ene Jacob. Wie dat is, blijft enige tijd onduidelijk.

“Demi en Alexandra voeren hun taken uitmuntend uit. Precies zoals ik het voor me had gezien toen ik mijn ultieme masterplan aan het voorbereiden was.”

Deze hele potpourri aan spanning, mysterie, het psychologische steekspel, de emoties en angsten van de twee vrouwen, het maakt, alles tezamen ‘Onbreekbaar’ tot een prima thriller. Wanneer dat dan ook nog eens gepresenteerd wordt in een plezierige, vlotte schrijfstijl en verschillende intelligent verwerkte plottwists, dan heb je een absolute aanrader voor de thrillerliefhebber.

Over de auteur

Marieke Damen begon tijdens een sabbatical in het buitenland met schrijven. Na twee kinderboeken en diverse korte verhalen brak ze door met Stilleven. Dit thrillerdebuut werd meteen genomineerd voor beide Hebban-prijzen en voor de MAX Bronzen Vleermuis. Haar werk kenmerkt zich door een subtiele schrijfstijl waarmee ze de gruwelijkste gebeurtenissen beschrijft.

Uitvoering

Uitgeverij HarperCollins

ISBN: 9789402709568 , 9789402764451

Paperback, 368 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.