Onder druk


‘Onder druk’ is een bundel met maar liefst 27 spannende verhalen waarin de druk zienderogen toeneemt. Het is een bijzonder gevarieerde bundel geworden met bijdragen van Nederlandse en Belgische auteurs. Gevestigde namen en beginnende schrijvers. Feitelijk het enige wat de verhalen met elkaar gemeen hebben is dat ze spannend zijn en dat de (hoofd)personages in een situatie terechtkomen waarin ze onder druk komen te staan. Ieder mens reageert dan anders en dat maakt deze bundel ook zo boeiend omdat dat ook in de verhalen tot uiting komt.

“Ik vraag me vaak af hoe de ruimte eruitziet waar de zielen van de doden bij elkaar komen om daarvandaan weer in een andere gedaante naar het leven te worden teruggestuurd. Zou het daar ook donker zijn, zodat de zielen elkaar niet kunnen zien, niet aan elkaar kunnen vragen of ze goed of slecht hebben geleefd?” (uit: ‘Octavarium’ van Era Richman.)

Wat doet een mens wanneer hij onder druk komt te staan? Angst, woede, aanvallen, wegrennen. Het zijn allemaal mogelijke opties en ze komen dan ook allemaal voorbij in deze fijne bundel. En over welke druk hebben we het dan? Dat brengt de auteurs die aan deze bundel hebben meegewerkt tot thema’s als vernedering, dwang, manipulatie, geweld, intimidatie en ja, zelfs liefde.

“In het midden van de kring stond een witte tuintafel waaraan een bloednerveuze Spanjaard zat. Hij slikte krampachtig en haalde elke paar seconden een hand door zijn zwarte haar. Een van de Russen liet zijn ogen ronddwalen om te zien of ik alleen was gekomen, een ander fouilleerde mij en trok het pistool achter mijn broekband vandaan.” (uit: ‘Russische roulette’ van Melissa Skaye.)

Het fijne van een verhalenbundel is bovendien dat je telkens een of een paar verhalen kunt lezen en het niet midden in een verhaallijn hoeft weg te leggen. Het leuke van een bundel is bovendien dat elke lezer zijn eigen voorkeuren zal hebben.

Zo gaat mijn voorkeur uit naar ‘Octavarium’ van Era Richman en ‘Russische roulette’ van Melissa Skaye. Overigens wil dat beslist niet zeggen dat de andere verhalen niet goed zouden zijn, want het mag gezegd: alle auteurs hebben een bijzonder goede bijdrage geleverd aan ‘Onder druk’ en stuk voor stuk zijn het talentvolle schrijvers!

De auteurs

Onder druk bevat verhalen van Vlaamse en Nederlandse schrijvers, met: Anke van der Kind, Roland Kalkman, Nathanya van Nijnatten, Ramon van Huffelen, Alain De Lannoy, Margareth Hillebrandt, Marieke Jongejan, Frans van der Eem, Marjo de Vroed, Renée Lemaire, Gert-Jan van den Bemd, Ben Dekkers, Adri van Beelen, Gerard R. Bras, Gerard van Leijenhorst, Suzanne van Brakel, Heleen van Kuik-Bollen, Daniëlle Stege, Aagema, Anne Segaar, Anne Koorevaar en Ann-Rose Hermer en de op uitnodiging schrijvende LetterRijn-auteurs: Era Richmen, Koen D’haene, Rob Bakker, Karin Hazendonk en Melissa Skaye.

Uitvoering

Uitgeverij LetterRijn

ISBN: 9789493192188

Paperback, 320 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.