Onder mijn huid


Stefanie Kruizinga weet als geen ander dat iedereen slachtoffer kan worden van (narcistisch) misbruik en huiselijk geweld. Ze is ervaringsdeskundige; geen titel overigens waar je blij mee bent. Toch wil Kruizinga haar verhaal met de buitenwereld delen. Om hen, die in een soortgelijke situatie zitten of gezeten hebben, te steunen en hen te laten weten dat ze ‘niet alleen zijn’. Maar ook om taboes te doorbreken. Taboes in de zin van ‘waarom blijf je dan?’, ‘waarom pik je het allemaal? en soortgelijke uitingen van onbegrip.

“Steeds vaker heb ik het idee dat dingen niet kloppen. Maar er zijn ook goede momenten. We hebben hele hoge pieken en hele diepe dalen. Was het maar altijd slecht, dan was ik allang weg geweest, maar de goede momenten houden mij nog hier.”

Met ‘Onder mijn huid’ vertelt Kruizinga het verhaal van hoofdpersonage Lotte, maar tegelijkertijd ook deels haar eigen verhaal. Het legt bloot hoe het geweld bijna ongemerkt haar relatie insluipt en hoe ze binnen no time klem komt te zitten in een web van leugens en manipulatie. De schade die wordt aangericht is niet te overzien en op sommige vlakken onherstelbaar.

Kruizinga heeft haar boek in eigen beheer en ongeredigeerd op de markt gebracht. Het bevat derhalve de nodige taal- en stijlfouten, maar dat neemt niet weg dat het verhaal keihard binnenkomt. Juist omdat de auteur heeft gekozen voor de fictieve vorm is het uiterst aangrijpend en snapt zelfs de meest hardnekkige criticaster hoe het zover heeft kunnen komen. De emoties, de pijn en de verwarring zijn puur en rauw in woorden gevat en Kruizinga spaart ook haar hoofdpersonage niet. Juist die transparante eerlijkheid maakt zoveel duidelijk.

“Ik weet uit ervaring hoe overtuigend hij kan zijn. Ik weet hoe hij te werk gaat, hoe charmant hij kan zijn. Ik geloofde zijn verhalen in het begin ook. Wat als ze het niet zien? Het idee alleen al bezorgt mij een bonkende migraine.”

‘Onder mijn huid’ gaat primair over het leven met een narcistische partner, maar ook over (zelf)liefde, overleven en uiteindelijk de kracht vinden om voor jezelf te kiezen.

“Verstandelijk beredeneerd weet ik dat ik mag stoppen met boos zijn op mijzelf, dat ik mezelf mag vergeven. Ik weet inmiddels dat ik deze relatie kan vergelijken met een verslaving.”

Kortom, ‘Onder mijn huid’ is weliswaar geen literair hoogstandje, zoals Kruizinga zelf ook desgevraagd zegt, maar het is wel degelijk een boek met een boodschap. Zelf hoopt ze dat haar boek veroorzaakt dat er (meer) begrip komt voor mensen (dikwijls vrouwen) die het slachtoffer zijn van een narcistische partner en (te) lang in een relatie blijven hangen in de hoop op betere tijden. Ook hoopt zij dat men gaat inzien dat mensen met persoonlijkheidsstoornissen enorme schade kunnen aanrichten.

Heb je zelf te maken (gehad) met een narcistische partner of wil je er meer over weten? Dan is ‘Onder mijn huid’ werkelijk een aanrader.

Over de auteur

Stefanie Kruizinga is ervaringsdeskundige als het gaat om huiselijk geweld en psychisch geweld (narcistische mishandeling NPS). Ze is 41 jaar, moeder van 3 kinderen en inmiddels gelukkig getrouwd. Ze woont in Neede, waar ze voor de liefde naar toe is verhuisd. Ze geniet van de rust en het groen. Ze is gek op het buitenleven, wandelt veel met haar honden en geniet van haar tuin. Verder is ze gedreven om haar negatieve ervaring in het verleden om te zetten naar iets positief. Daarom heeft ze gekozen om buddy te zijn bij de organisatie Lady’s Linked die zich inzet voor slachtoffers voor huiselijk geweld.

Uitvoering

Uitgegeven in eigen beheer

ISBN: 9789090348322

Paperback, 147 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.