Ondermijnd 1


Kris Verburgt is 24 jaar en werkzaam als hoofdagent bij de Amsterdamse politie. Haar werk ziet zij als een roeping. Voor Kris voelt het alsof zij dit werk moet doen om goed te maken wat haar vader, als notoire draaideurcrimineel, allemaal kapot heeft gemaakt. Wanneer Kris op zekere dag de kans krijgt om over te stappen naar de recherche; grijpt ze die kans met beide handen aan.

Wanneer er tijdens een onderzoek allerlei dingen mis gaan en de onverklaarbare situaties aanhouden, besluit ze samen met drie collega’s uit te zoeken wat er aan de hand is. Zijn er corrupte collega’s onder hen? Speelt Marco, waar Kris een prille relatie mee heeft, wel zuiver spel? Je leest het in Ondermijnd.

“Als Kris vijf minuten later weer achter de computer zit met de koptelefoon op haar hoofd, bijt ze gefrustreerd op haar nagels. Hing er maar een drone boven Zwijnenbergs’ auto waardoor ze alles zou kunnen volgen.”

Het feit dat Van Brakel veel kennis heeft van recherchewerk, spat van de pagina’s af in deze fijne politiethriller. Dat geeft de lezer een goede inkijk in hoe een politieonderzoek verloopt. Van Brakel weet haar verhaal volledig geloofwaardig te vertellen, zonder de glamour en glitter waar sommige collega’s in dit genre zich van bedienen. Verfrissend! En wat blijkt? Ook zonder de glitter en explosieve acties, blijft er een spannend verhaal over.

“Denk ik eindelijk een leuke vent te hebben gevonden, blijkt ‘ie getrouwd. Gaat ‘ie eindelijk scheiden, blijkt hij met allemaal rare dingen bezig te zijn en geen tijd voor mij te hebben. Heeft ‘ie eindelijk wel tijd, wordt hij doodgeschoten.”

Naast het feit dat Ondermijnd een goed geconstrueerd en spannend verhaal is, weet Van Brakel haar personages ook prima te karakteriseren. Niet alleen hoofdpersonage Kris krijgt de volle aandacht, maar ook haar collega’s, kersverse lover Marco en de vriendinnen van Kris krijgen een podium. Bovendien bedient de auteur zich van een vlotte en beeldende schrijfstijl en weet zij, op subtiele wijze, de spanning op te voeren en enkele verrassende wendingen in te bouwen.

Kortom, Ondermijnd is een aantrekkelijke en zeer onderhoudende politiethriller met een actueel thema: corruptie binnen de politie. Dat Van Brakel debuteert met dit boek, is niet te merken qua schrijfstijl en Van Brakel zou wellicht kunnen overwegen Kris in een volgend boek opnieuw ten tonele te voeren. Het zou zomaar een populaire reeks kunnen worden.

Over de auteur

Suzanne van Brakel (1972) studeerde rechten aan de Universiteit van Utrecht en volgde de postdoctorale studie ‘Forensic Auditing’ aan de Erasmus Universiteit. Ze begon haar werkzame leven bij de regionale recherche in Rotterdam en maakte vervolgens de overstap naar een landelijk rechercheteam. In 2003 koos zij voor het Openbaar Ministerie, aanvankelijk in een beleidsfunctie op het gebied van witwassen en terrorismefinanciering

en sinds 2007 als officier van justitie. Inmiddels is zij gespecialiseerd in grootschalige fraude en witwaszaken.

Uitvoering

Uitgeverij Ellessy Crime

ISBN: 9789086604159

Paperback, 256 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Ondermijnd