Onderstroom


Jonathan is het hoofdpersonage in Onderstroom. Hij is een puber en voelt zich op school een buitenbeentje. Dat komt voornamelijk doordat hij een klas overgeslagen heeft. Thuis is de sfeer met regelmaat gespannen. Jonathan heeft behoefte aan aandacht, maar moet dat meestentijds ontberen. Sterker nog, zijn ouders vinden zelfstandigheid belangrijk. Zijn moeder is altijd aan het werk en zijn vader, journalist, neemt derhalve de taken in het gezin grotendeels voor zijn rekening.

Wanneer zijn moeder naar Frankrijk moet voor haar werk, is daar opeens een vroegere vriendin van zijn moeder, Jolanda, die zich over Jonathan moet ontfermen. Er bloeit iets op tussen Jolanda en zijn vader, hetgeen uiteindelijk leidt tot een breuk tussen de ouders van Jonathan, waarbij de jongen tussen twee vuren terechtkomt. Ten gevolge van deze spagaat, vertrekt Jonathan uit zijn ouderlijk huis. Hij komt in Amsterdam en in België terecht, ontmoet de meest uiteenlopende mensen, ontdekt zichzelf en de liefde.

Bordewijk weet zich prima te verplaatsen in de emoties en verwarrende gedachten van de jonge Jonathan. Die verwarring is bij Jonathan wellicht nog wel sterker dan bij andere pubers. Hij vertoont symptomen die op autisme zouden kunnen duiden. Bordewijk weet dit rakend en uiterst beeldend te beschrijven.

“Hij moet ineens denken aan wat hij laatst op Google vond. Hij wilde iets weten omtrent asperges, omdat hij die lekker vindt. Dat heeft papa goed onthouden. Hij maakte een typefout en kwam daardoor terecht bij asperger. Hij las: mensen met asperger zijn buitenbeetjes, ze zwemmen tegen de stroom in. Vaak zijn ze erg slim en introvert maar tevens ongevoelig. Ze kunnen zich niet goed verplaatsen in een ander.”

Onderstroom bestaat uit drie delen, waarbij eerst het gezinsleven en de scheiding van Jonathans’ ouders centraal staat. Vervolgens gaat het over Jonathans’ ‘vlucht’ en zijn zoektocht naar zichzelf. In het derde deel tenslotte maakt Jonathan keuzes voor zijn toekomst.

De schrijfstijl van Bordewijk is beeldend, vlot doch niet voorzien van enige franje. Zijn sfeerbeelden zijn gedetailleerd. De auteur weet vele actuele thema’s in zijn verhaal te verweven, zoals een haast wanhopige behoefte aan aandacht, een verstoord gezinsleven, eenzaamheid en een eerste verliefdheid. 

Onderstroom is een treffende roman over een gevoelige jongen die op zoek gaat naar zichzelf en die verward wordt door het leven en de volwassenen om hem heen.

Over de auteur

Johan Bordewijk studeerde natuurkunde en werkte een aantal jaren als wetenschapper. Daarna maakt hij een switch naar het bedrijfsleven. Op enig moment liet de innerlijke wens om een boek te schrijven, zich niet meer onderdrukken.

Momenteel richt Bordewijk zich volledig op de literatuur, als schrijver en als redacteur.

Hij is getrouwd, heeft twee zoons en woont in Assen.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463652261

Paperback, 241 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.