Onderweg naar Ewa


Rick en zijn veertienjarige kleindochter Hope staan centraal in Onderweg naar Ewa. Rick is wetenschapper en beschouwt als zodanig het leven, terwijl Hope het leven juist ontdekt door het stellen van onnoemelijk veel vragen.

“Haar ogen kregen de uitdagende uitstraling die ik zo goed kende. Hoe kunnen mensen de Holocaust ontkennen? Hoe kan iemand er trots op zijn dat ‘ie een neonazi is?”

Grootvader en kleindochter hebben een hechte band met elkaar. Rick noemt zijn kleindochter liefkozend Nicky. Nicky, op haar beurt, noemt haar opa Darcy naar het complexe personage uit Pride en Prejudice van Jane Austen.

Samen gaan zij naar Europa om een aantal familiaire mysteries te ontrafelen. Zij doen daarbij zesentwintig plaatsen aan die in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke betekenis hadden, zoals Normandië, Berlijn, Amsterdam, Auschwitz, Dresden en Krakow. Vanzelfsprekend wil Rick het onderzoek op wetenschappelijke wijze benaderen, dat ligt nu eenmaal in zijn aard. Het wordt een bijzondere reis, waarin Hope zichzelf ontdekt en voor Rick een trauma uit zijn verleden bloot komt te liggen.

Onderweg naar Ewa bevat echter nog een tweede verhaallijn, te weten die van Maja. Rick vertelt zijn kleindochter over Maja die van dezelfde leeftijd is als Hope en op zoek is naar haar moeder Ewa. De reden dat Rick haar dit verhaal vertelt is gelegen in het feit dat het veel overeenkomsten heeft met hun eigen missie. Bovendien biedt het hem openingen om Hopes’ verbeelding te prikkelen.

“Maja begreep dat de oude vrouw zich erg schaamde. Neerkijkend op de vale hoofddoek had zij een sterke behoefte de ander aan te raken. Ze ging op haar hurken zitten, vouwde het bankbiljet op en stopte het in het roestige blikje. Ineens werd zij overweldigd door een heftige emotie die van de oude vrouw leek te komen toen zij Dziekeje mompelde.”

Mulhuijzen heeft met Onderweg naar Ewa een zeer fraaie, indrukwekkende roman afgeleverd. Een gelaagd verhaal waarbij de auteur de diepte niet schuwt. Zijn fraaie, gedetailleerde schrijfstijl krijgt de lezer daarbij cadeau! Op kunstige wijze weet Mulhuijzen Rick en Hope gestalte te geven en de twee blijven nog lang bij je na het uitlezen van dit boek.

De constructie is bovendien uiterst ingenieus. Op subtiele wijze komen de verhaallijnen steeds iets dichter tot elkaar om uiteindelijk te leiden naar een prachtige ontknoping.

Kortom, Onderweg naar Ewa is zeer de moeite waard. Op alle fronten.

De auteur

Peter Mulhuijzen is geboren in het tweede jaar van de oorlog. De Tweede Wereldoorlog werd een levenslange fascinatie, waarbij vooral de kind-slachtoffers van het oorlogsgeweld zijn interesse hebben. Mulhuijzen is getrouwd en vader van drie kinderen, waarvan twee uit een eerder huwelijk. Na een avontuurlijk leven dat hem in Australië deed belanden waar hij elf jaar in de outback heeft doorgebracht, woont hij nu samen met zijn vrouw Maja in het Bayerischer Wald.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463652704

Paperback, 433 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.