Onderweg 1


‘Onderweg’ is een intrigerende reis door de afgelopen twee jaar, waarin persoonlijke belevenissen afgewisseld worden met maatschappelijke thema’s zoals ouder worden, corona en het stadsleven.

Carlita van Rossum heeft inmiddels bewezen een veelzijdig auteur te zijn die zowel het romangenre uitstekend beheerst, maar ook fraaie gedichten schrijft. Daarvan getuigt haar vorige bundel, ‘Overstromen’ en dat bevestigt de Utrechtse auteur met haar nieuwste telg ‘Onderweg’.

Van Rossum spreekt met haar werk vanuit haar hart, het hart van haar lezers aan. Voor haar geen hoogdravende woordspinsels en onmogelijke woordcombinaties, maar toegankelijke verzen die iedereen zal begrijpen en velen zal aanspreken. Opnieuw levert zij een bloemlezing van fraaie, rakende gedichten af.

De boodschap die van Van Rossum met haar fijne, nieuwe bundel wil uitdragen is duidelijk en liefdevol: laat jezelf zien, wees eerlijk en heb genadeloos lief. Een mooiere boodschap is –naar mijn mening- niet mogelijk.

Het fijne van een bundel is dat iedereen zijn eigen favoriet(en) zal hebben. Dat heeft te maken met smaak, levenservaringen en hoe een gedicht (daardoor) bij je binnenkomt. Het gedicht uit ‘Onderweg’ dat mij het meeste raakte, deel ik met jullie:

“Echo

Ik kan met wraak niet leven,

ik zou het mezelf nooit vergeven,

mijn ziel zou altijd blijven zweven

boven dat donkere moment.

Zelfs nu ik weet hoe slecht jij bent

(een gif dat geen genade kent),

het lot van wraak is mij bekend:

het duurt nooit maar even.

Dus blus ik de brand in mij

met alle tranen die ik vind,

met alle kracht die mij nog bindt

aan dat wat mij vooruit zal helpen:

een stroom onmogelijk te stelpen

liefde, ooit gevormd uit klei.”

Kortom, ‘Onderweg’ is een fraai kleinood geworden. Een cadeautje voor jezelf of voor iemand die je lief is.

De auteur

Carlita van Rossum is een geboren en getogen Utrechtse met Friese en Surinaamse roots. Als klein meisje verklaarde zij al dat ze later schrijfster zou worden. Schrijven is haar uitlaatklep en iets waar zij energie uit haalt. Een aantal jaren geleden won zij tot haar verrassing de eerste prijs met haar gedicht in de wedstrijd Utrecht Over Utrecht. In 2019, zag haar eerste gedichtenbundel Overstromen het levenslicht. Twee romans volgden: –‘Waterdragers’ en het vervolg daarop, ‘Dromenjagers’, die eveneens enthousiast werden ontvangen. Nu is er dus opnieuw een fraaie bundel: ‘Onderweg’.

Uitvoering

Uitgeverij Boekscout

ISBN: 9789464505924

Paperback, 80 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Onderweg

  • José Bosma

    Deze tweede bundel is zo mogelijk nog mooier dan de eerste. Carlita is een hele fijne loyale collega. Ik ben blij dat ze op mijn pad is gekomen.