Ongehoord


Sandra Paresi is het hoofdpersonage in ‘Ongehoord’. Sandra is een jonge, levenslustige vrouw die met beide voeten in het leven staat en vol enthousiasme haar artistieke carrière combineert met lesgeven in het kunstonderwijs.

Dan kruist Evy haar pad. Ze lijkt de ideale leerlinge, maar wanneer hun levens zich steeds verder met elkaar verstrengelen, blijkt er meer aan de hand. Wat als een mooie samenwerking en vriendschap begon, ontaardt in een regelrechte nachtmerrie. Evy begint haar te stalken en spint een ingenieus en leugenachtig web rond Sandra. De uiterst doortrapte wijze waarop Evy te werk gaat, veroorzaakt dat weinigen Sandra’s kant van het verhaal geloven.

“Drie jaar is Evy dé perfecte leerlinge in de toneelles. Ze bloeit open en speelt de sterren van de hemel. Wanneer Sandra haar vraagt om te huilen, huilt ze. Wanneer ze moet lachen, barst ze spontaan in een lachbui uit. Het lijkt alsof ze een aan- en uitknop heeft.”

Met ‘Ongehoord’ levert Petralia een beklemmend boek af. De constructie van het verhaal is uitstekend en de karakteriseringen van –vooral Sandra en Evy- zijn van hoog niveau. Petralia bouwt de spanning goed op zodat de lezer meegezogen wordt in de wanhoop van Sandra.

De auteur hanteert daarbij overigens een vlotte schrijfstijl die uitstekend past bij het verhaal.

De onthullingen worden goed gedoseerd en dragen bij aan het gevoel van beklemming.

“Luister, juffrouw, het omdraaien van de rollen door je directie is een manier om hun controle te herstellen. Ze leggen de schuld bij jou omdat het dan makkelijker is voor hen om de situatie te begrijpen. De mens is een raar beestje. Door zo op jou en de situatie te reageren, stellen ze zich gerust, want zij zouden absoluut nooit zoals jij gehandeld hebben en dus kan hen dit soort misbruik niet overkomen. Zij stellen zich boven jou. In hun ogen zal jij het misbruik hebben uitgelokt.”

Het kabbelende begin van het verhaal, waarin Sandra de liefde van haar leven –Thomas- ontmoet blijkt de spreekwoordelijke ‘stilte voor de storm’. Goed gevonden. Net wanneer de lezer zich mogelijk achter de oren krabt omdat hij dacht een ‘spannende roman’ in handen te hebben, gaat het verhaal los. Overigens is zelfs de genrebetiteling ‘spannende roman’ naar mijn mening niet toereikend. ‘Ongehoord’ is beslist een psychologische roman en nog een zeer goede ook.

De auteur

Pascale Petralia (1974) is regisseur en artistiek coach. Zij was jaren actief in binnen- en buitenland. In 2019 besloot Petralia een punt te zetten achter haar theatercarrière en zich toe te leggen op het schrijven.

Uitvoering

Uitgeverij Lannoo

ISBN 9789401477734 , 9789401477741

Paperback, 288 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.