Ontsluierd


‘Ontsluierd’ werd voorafgegaan door de novelle ‘Weerzien’ en natuurlijk verdient het aanbeveling om eerst deze novelle te lezen alvorens aan ‘Ontsluierd’ te beginnen, maar een noodzaak is het niet.

‘Ontsluierd’ vertelt het verhaal van de tweelingzussen Angela en Emma. De twee hebben elkaar vijfentwintig jaar niet gezien. Vanaf het moment dat Emma op 18-jarige leeftijd naar Zweden vertrok en daar een bestaan opbouwde met haar man Brent en dochtertje Tyra. Op enig moment gaat Angela haar daar opzoeken om het contact te herstellen en om erachter te komen waarom Emma op haar 18e plotseling vertrok. Er blijken legio geheimen te zijn en de zussen besluiten samen naar Nederland te gaan om hun ouders met al hun vragen te confronteren.

“Met een slaperig hoofd loopt ze door het huis. Emma heeft laten weten dat ze in haar eentje in het park wil wandelen. Waarom? Ze hebben nog zo kort tijd samen, waarom daar niet van genieten? In haar achterhoofd weet ze ook wel dat er veel op Emma afkomt, dat ze tijd nodig heeft om alles te verwerken. Maar toch, ze hebben elkaar lang niet gezien, Angela heeft de behoefte om er elke seconde uit te halen die erin zit.”

Met ‘Ontsluierd’ heeft het schrijversduo Alice Bakker en Elly Godijn een fraaie roman afgeleverd. Hun samenwerking is ook behoorlijk uniek want de auteurs schrijven beiden vanuit het perspectief van één van de zussen. Dat zou haast garant staan voor een rommelig geheel, maar niets is minder waar. Zowel qua schrijfstijl als qua inleving passen de auteurs –als zussen- bij elkaar. Wel is het zaak om geconcentreerd te blijven om de vele gebeurtenissen en perspectiefwisselingen te kunnen volgen.

“Laat dit ophouden, Lars en Angela maken me gek met hun insinuaties. Björn heeft gelijk, die telefoon is nu niet belangrijk. Ik ga proberen meer tijd met Angela alleen door te brengen, zonder Sonja en Lars om ons heen.”

Het verhaal gaat bovendien door de vele geheimen behoorlijk diep en zou derhalve, naast ‘roman’, met gemak ook het label ‘psychologische roman’ kunnen krijgen. Daarnaast heeft het verhaal zelfs enkele thrillerelementen. Het zal dan ook, naar verwachting, een breed publiek aanspreken. Bakker en Godijn weten de spanning er goed in te houden, hun beider schrijfstijl is vlot en beeldend en de dialogen (zouden ze die op elkaar geoefend hebben?) heel natuurlijk. Bovendien, en dat is wellicht de grootste kracht van deze roman, worden de gevoelens, verwarringen en emoties van de beide zussen, uitstekend over het voetlicht gebracht.

Kortom, ‘Ontsluierd’ is een rakend, spannend en vlotlezend verhaal waarbij de lezer slechts één ding wil weten: lukt het Angela en Emma om de vele geheimen te ontrafelen en hun band te herstellen c.q. te versterken of drijven de gebeurtenissen uit het verleden hen uiteen?

Over de auteurs

Alice Bakker is auteur en tekstschrijver. Eerder schreef Alice drie YA’s: ‘Slapen doen we morgen weer’ (2017), ‘Ze zien mij niet’ (2019) en ‘Jouw spel, mijn regels’ (2020).

Elly Godijn (1971) komt van oorsprong uit Friesland. Inmiddels woont zij, met haar man en kinderen, al geruime tijd in Hoorn. In 2010 sluit zij zich aan bij het Schrijverscafé waar haar passie voor schrijven wordt gevoed. Ze schrijft columns voor Mijn Geheim, toneelrecensies en ze werkt mee aan diverse schrijfprojecten. Inmiddels staat Godijn aan het roer van Uitgeverij Godijn Publishing.

Uitvoering

Uitgeverij Godijn Publishing

ISBN: 9789493233751

Paperback, 314 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.