Ontvlucht


‘Ontvlucht’ is het vervolg op ‘Ondermijnd’, het verrassende debuut van Suzanne van Brakel. In ‘Ontvlucht’ volgen we opnieuw Kris Verburgt, die ook in het vorige boek van Van Brakel de hoofdrol toebedeeld kreeg.

Mijn recensie over ‘Ondermijnd’, beëindigde ik destijds met de woorden: ‘Dat Van Brakel debuteert met dit boek, is niet te merken qua schrijfstijl en zij zou wellicht kunnen overwegen Kris in een volgend boek opnieuw ten tonele te voeren. Het zou zomaar een populaire reeks kunnen worden.’ Na het lezen van ‘Ontvlucht’ ben ik blij dat Van Brakel daadwerkelijk doorgaat op de eerder ingeslagen weg.

Kris Verburgt is 25 jaar en werkzaam bij de Amsterdamse recherche. Haar werk is haar passie maar ook een roeping. Ze wil goedmaken wat haar vader, als onverbeterlijke draaideurcrimineel, heeft aangericht. Terwijl ze wordt toegevoegd aan een Haarlems onderzoek naar corruptie in de horeca, doet een jeugdvriendin een beroep op haar. Een KLM-stewardess die beweert door een collega te worden bedreigd en gechanteerd. Het brengt Kris in gewetensnood en dwingt haar buiten de lijntjes te kleuren met alle gevolgen van dien. Is haar vriendin echt in gevaar? En welke linken zijn er met een Haarlemse zakenman die handel drijft met China en een Colombiaanse die illegalen huisvest in Amsterdam Zuidoost?

“Terwijl ze het slot van haar fiets haalt, trilt er iets in haar binnenzak. Een appje. Ze haalt haar mobiel tevoorschijn en ontgrendelt hem met haar wijsvinger. Als ze ziet wie de afzender is, trekt ze haar wenkbrauwen op en klikt nieuwsgierig op het bericht.”

Van Brakel bewijst met haar tweede boek dat zij zeker geen eendagsvlieg is. Opnieuw weet zij een intrigerend, spannend en goed geconstrueerd verhaal af te leveren. Door haar werk bij de landelijke recherche, het OM en haar eerdere ervaringen bij de recherche in Rotterdam heeft zij heel veel kennis in huis om haar verhalen volkomen geloofwaardig te maken.

“Roerloos blijft ze zitten, met de telefoon losjes in haar schoot, maar innerlijk voert ze voor de zoveelste keer een heftige strijd. Natuurlijk vindt ze hem ook geweldig en wil ze hem graag weer zien. Maar durft ze het aan om zich over te geven aan het onbekende?”

‘Ontvlucht’ handelt overigens niet uitsluitend over politiewerk en de misdaadbestrijding. De psyche van hoofdpersonage Kris alsmede een fijn vleugje romantiek, maken het verhaal –naast spannend- afwisselend en boeiend. Naast dit alles weet Van Brakel haar personages ook prima te karakteriseren. Niet alleen hoofdpersonage Kris krijgt de volle aandacht, maar ook de diverse subpersonages weet Van Brakel goed voor het voetlicht te brengen.

Dát, in combinatie met de uiterst fijne en vlotte schrijfstijl van deze auteur maken ‘Ontvlucht’ tot een must om bijvoorbeeld in je vakantiekoffer te stoppen.

Over de auteur

Suzanne van Brakel (1972) studeerde rechten aan de Universiteit van Utrecht en volgde de postdoctorale studie ‘Forensic Auditing’ aan de Erasmus Universiteit. Ze begon haar werkzame leven bij de regionale recherche in Rotterdam en maakte vervolgens de overstap naar een landelijk rechercheteam. In 2003 koos zij voor het Openbaar Ministerie, aanvankelijk in een beleidsfunctie op het gebied van witwassen en terrorismefinanciering en sinds 2007 als officier van justitie. Inmiddels is zij gespecialiseerd in grootschalige fraude en witwaszaken.

Uitvoering

Uitgeverij Ellessy Crime

ISBN: 9789464492699

Paperback, 253 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.