Ontwaakt


Josephine staat centraal in ‘Ontwaakt’. Zij bevindt zich op een keerpunt in haar leven. Ze ontdekt dat Tom, haar man, haar bedriegt en alsof dat nog niet genoeg is, staat haar broer Julian plotseling verward op de stoep. Van gelukkig -althans dat dacht ze- getrouwde vrouw en moeder van twee dochters en wonend in een riante woning, staat ze er plotseling alleen voor. Ondanks haar verdriet en het feit dat ze behoorlijk uit het lood geslagen is, biedt Josephine haar nieuwe situatie manmoedig het hoofd. Dat veroorzaakt echter diverse onverwachte situaties.  

Josephine wordt door Veldhuizen uitstekend gekarakteriseerd. We zien een krachtige maar kwetsbare vrouw, die het beste probeert te maken van een situatie waarvoor zijzelf niet heeft gekozen. Ze doet dat op een manier die heel veel herkenning zal oproepen bij hen die in een soortgelijke situatie verkeren of hebben verkeerd. Veldhuizen zet haar personage volkomen geloofwaardig neer. We zien de kwetsbaarheid, voelen de emoties en pijn, maar ontdekken ook de humor die zich niet laat neerslaan.

“Moet ik je loslaten in mijn hart, zodat je vrij bent? Is dat niet ultieme liefde? Onze emotionele verbinding zal ik doorknippen en ik zal je aanmoedigen om alleen of met haar verder te gaan. Niet meer zal ik voelen, lief. Als het me niet gelijk lukt, dan moet je het me vergeven. De schaar is misschien te bot.”

Veldhuizen hanteert een vlotte schrijfstijl en ze laat alle gebeurtenissen die Josephine overkomen, elkaar op een vloeiende wijze opvolgen. Haar dialogen zijn, net als het verhaal zelf, van een fijne natuurlijkheid.

Natuurlijk zijn er over dit thema al vele boeken verschenen, maar het feit dat Veldhuizen dichtbij de werkelijkheid, zoals die zou kunnen zijn, is gebleven, maakt ‘Ontwaakt’ net even anders.

Kortom, ‘Ontwaakt’ is een zeer verdienstelijk debuut over een situatie waarin vele van haar lezers zich bevinden of hebben bevonden. Ontroerend, spannend en toch ook vermakelijk.

Over de auteur

Charlotte Veldhuizen woont in Zeist en is werkzaam als Management Assistant Operations bij Stater. ‘Ontwaakt’ is haar debuutroman.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463654494

Paperback, 275 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.