Ontworteld -Rouwverwerking bij ongehuwden


In Ontworteld deelt Anja de Jong de uitkomsten van haar zoektocht naar het antwoord op de vraag of rouw voor een ongehuwde heftiger is dan bij een ander en naar de oorzaken daarvan. Vragen als hoe belangrijk vrienden en familie zijn tijdens de rouw van iemand die alleen door het leven gaat.

Uit haar onderzoek blijkt dat verschil er wel degelijk te zijn. Natuurlijk, het rouwproces is altijd en voor iedereen een hele worsteling, maar bij iemand zonder partner blijkt dat proces toch net iets anders te verlopen. De auteur kwam tot haar onderzoek door haar eigen rouwproces na het overlijden van haar broer toen zij 22 was.

Ontworteld raakt beslist een snaar en veel alleengaanden zullen zich erin herkennen. Toch blijft het een feit dat elk mens de gebeurtenissen die op zijn/haar levenspad komen en waar verlies en rouw onverbrekelijk mee zijn verbonden, op eigen wijze doorleeft. Dat neemt echter niet weg dat er zeker een kern van waarheid zit in de stelling dat het rouwproces door iemand zonder partner anders wordt ervaren dan wanneer hij/zij wel een levenspartner aan zijn zijde heeft. Natuurlijk, ieder mens heeft, in principe mensen op wij hij/zij kan terugvallen en troost en steun bieden. Het is echter ook een feit dat die steun en troost slechts korte tijd beschikbaar is. Veel van deze ‘troostbieders’ concentreren zich na korte tijd weer op hun eigen leven en zullen zich als het ware terugtrekken. Terwijl het dan voor de ‘achterblijver’ vaak juist moeilijk wordt.

“Het verdriet zien bij je ouders die hun kind verloren en het verdriet van zijn vrouw zien, met haar dochtertje, gaf mij het gevoel van: niet laten zien wat het mij doet. En zo zorgde ik voor mijn ouders.”

Ontworteld is samengesteld als het resultaat van het onderzoek, dus precies zoals het wordt aangekondigd, compleet met verwijzingen naar rapporten en onderzoeksresultaten van anderen bij de stellingen die De Jong poneert, met als persoonlijke noot haar eigen ervaringen met rouw en hoe dat rouwproces haar heeft gevormd. Een praktisch en nuttig boekje voor anderen die een dierbare verloren terwijl zij geen partner aan hun zijde hadden. Wat echter ook aan de orde komt zijn de gevolgen van de opvoeding die iemand heeft gekregen en of de volwassene van nu, destijds al dan niet leerde over zijn gevoelens te spreken. Ook de gevolgen van de rouw op zich komen aan de orde en ook daar blijkt een saillant verschil blijkens de volgende quote:

“Op deze manier kwam ook de angst in me en die ging me steeds meer overheersen. Iemand waar je dus zielsveel van houdt en waar je in liefde mee verbonden bent, kan ineens ‘weg zijn’. Ik denk dat daar de wortel ligt van mijn blokkades, zoals genoemd in het Nielsen model. Evenals de emotionele afhankelijkheid: als ik maar alles doe wat anderen van mij vragen dan vinden ze me aardig en wijzen ze me niet af.”

Het feit dat het geloof ook een belangrijke rol speelt in Ontworteld zal voor velen waardevol zijn, voor anderen niet of in mindere mate. Dat is aan de lezer die dit boekje ter hand neemt. Voor uw recensent, als ‘niet kerkelijk’ was daarin echter opvallend dat de kerk, die toch een zorgende rol zou moeten hebben, weinig aandacht heeft voor alleengaanden c.q. ongehuwden.

Over de auteur

Anja de Jong (1959) is geboren en getogen in een warm, gezellig en groot gezin. Nadat haar broer Jan verongelukte, was er maar kort tijd voor het uiten van emoties. Haar ouders, broers en zussen hadden hun partner en hun kinderen. Voor het ging het leven door maar zij bleef alleen. Haar gevoel voor humor bood eerst wel steun, maar toch niet voldoende.

Uitvoering

Aanschaffen via: www.missieenmijmeringen.nl of Boekscout

ISBN:  978-94-617-6934-3 / 9789461769343

Paperback, 84 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.