Op een dag


Op een dag begint met een blik in het verleden; terug naar 1983. De veertienjarige Aurora Jackson is verrast en vereerd dat ze wordt meegevraagd om met de vriendengroep van haar oudere zus Topaz mee te gaan kamperen in het bos. Aurora voelt zich echter een buitenbeetje in het gezelschap dat zich voornamelijk bezighoudt met seks, alcohol- en drugsgebruik. Wanneer de volgende morgen blijkt dat Aurora spoorloos verdwenen is, ontstaat er paniek.

“Ze stond op het punt zich om te draaien en terug te zwemmen, toen ze stemmen op de oever hoorde. Een luie, kokette lach die ze goed kende. Een zwaardere stem die antwoordde, en die haar deed bevriezen, terwijl haar armen nauwelijks bewogen om zich tegen de stroom staande te houden. Alsjeblieft niet hij.”

Wanneer inspecteur Jonah Sheens dertig jaar later de melding binnenkrijgt dat er in het bos resten van een lichaam zijn gevonden, twijfelt hij er geen moment aan dat die van de destijds vermiste Aurora zijn. De vrienden van weleer hebben altijd beweerd onschuldig te zijn, toch worden de botten gevonden op een plek die alleen zij kennen. Sheens en zijn team blazen de cold case nieuw leven in en stuiten al snel op allerlei tegenstrijdigheden in de verklaringen van de betrokken. Sheens heeft het, gedurende het onderzoek, soms wat moeilijk door het feit dat hij op dezelfde school zat als de zes overlevenden van de wilde nacht in het bos.

Op een dag is het thrillerdebuut van Gytha Lodge en het is een zeer verdienstelijk debuut. Een beloftevol eerste deel van een reeks met inspecteur Sheens in de hoofdrol.

Het verhaal zit goed in elkaar en ook de flashbacks naar het verleden zijn geloofwaardig. Dat is overigens geen sinecure en vergt een gedegen opbouw van de constructie. Knap gedaan dus van deze debutant. Bovendien moet de ontwikkeling van de zes leden van de vriendengroep van weleer geloofwaardig worden gekenmerkt en daar is Lodge goed in geslaagd.

“Jonah was zich bewust van zijn hartslag terwijl hij het gesprek beëindigde en Becky voor haar hulp bedankte. Ze verontschuldigde zich dat ze hem niet meer kon vertellen. Maar wat Jonah betrof, had ze hem een heleboel verteld.”

Lodge heeft er voor gekozen het verhaal te laten vertellen door een anonieme stem. Uiteraard ligt daarbij de focus op het onderzoek van Sheens, maar de auteur weet op verrassende wijze het verhaal van Aurora door het verhaal, dat zich verder in het heden afspeelt, te verweven.

De schrijfstijl van Lodge is plezierig en zorgvuldig; haar vertellend vermogen is uitstekend en subtiel. Op creatieve wijze weet Lodge bovendien verschillende verrassende wendingen in het verhaal aan te brengen. Daarnaast ziet de auteur kans de omgeving fraai te schetsen en haar personages zeer goed te karakteriseren. Niet alleen de personages die de hoofdrol spelen in de cold case, maar ook Jonah Sheens wordt op fijne wijze geïntroduceerd.

Kortom, een prima opmars naar wat wel eens een populaire reeks zou kunnen worden.

Over de auteur

Gytha Lodge studeerde Engels in Cambridge en schreef eerder toneelstukken en prijswinnende games. Op een dag is haar debuut, en de eerste in een serie thrillers met Jonah Sheens als hoofdpersonage.

Uitvoering

Uitgeverij Cargo

ISBN: 9789403158402

Paperback, 368 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.