Op het verkeerde moment


Sofie is het hoofdpersonage in Op het verkeerde moment. Het verhaal begint wanneer zij Bram, de verstandelijk gehandicapte broer van haar ex, naar een verjaardagsfeestje brengt. Wanneer zij over een besneeuwd bospad rijdt, ziet zij een gedaante op de weg liggen en ze stopt.. Dat had ze echter beter niet kunnen doen..

Ze treft een gewonde man aan. In plaats van dankbaar haar hulp te aanvaarden, dwingt hij haar hem te helpen. De man, Vince, is ontsnapt uit de gevangenis en gijzelt Sofie, daarbij geholpen door zijn broer Danny. Sofie is journaliste, maar staat, door haar gijzeling, plotseling zelf vol in het nieuws.

“De man wankelde. Zijn bovenlichaam hing tegen het mijne. Er kletterde iets langs de auto naar beneden. Het mes of mijn telefoon? Hij hief zijn arm en hitte golfde door mijn lijf toen het mes omhoogkwam.”

Op het verkeerde moment is de debuutthriller van Heleen Smit en het mag gezegd: het is een uiterst verdienstelijk debuut. Smit houdt de vaart er goed in en bouwt de spanning subtiel en gevarieerd op. Daarnaast besteedt zij zorgvuldig aandacht aan de karakters van haar personages en diens emoties. Een aardig gegeven is het feit dat Vince en Sofie, gedurende de gijzeling, elkaar leren kennen en er gevoelens tussen hen ontstaan. Is er sprake van het Stockholm Syndroom of zijn deze gevoelens écht? Wanneer Vince haar vertelt dat hij onschuldig is aan de moord waarvoor hij is veroordeeld, is Sofie’s journalistieke nieuwsgierigheid gewekt.

“Mijn keel schuurde en mijn longen stonden in brand van de inspanning, maar ik dwong mezelf te blijven rennen. Naast het suizen van het bloed in mijn oren probeerde ik geluiden op te vangen van wat er achter me gebeurde, maar ik hoorde niets anders dan mijn eigen voetstappen.”

Smit heeft ervoor gekozen haar verhaal te vertellen vanuit het perspectief van Sofie en dat brengt de jonge vrouw heel dicht bij de lezer. Ze hanteert bovendien een bijzonder prettige en toegankelijke schrijfstijl en haar dialogen zijn, zonder uitzondering, geloofwaardig en puur. Via enkele boeiende plotwendingen leidt Smit haar lezers richting een verrassende finale.

Kortom, een fijne thriller van een auteur waar we hopelijk nog veel meer van gaan lezen.

Over de auteur

Heleen Smit (Ede, 1983) studeerde journalistiek en is redacteur bij een nieuwswebsite voor de food- en agribusiness. Ze woont in Doetinchem met haar vriend en twee honden. Op het verkeerde moment is haar debuut.

Uitvoering

Uitgeverij Crime Compagnie

ISBN: 9789461094124

Paperback, 300 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.