Opgang – een kleine vertelling


De hoofdpersonages in Opgang zijn Darnoc Breed en Lotti Kleiner. Darnoc is een Nederlander en Lotti komt uit Oostenrijk. Het boek verhaalt over hun onmogelijke liefde die een leven lang meegaat. De onmogelijkheid van hun liefde komt door de conflicterende sociale achtergronden van de twee. Door omstandigheden kunnen zij pas op gevorderde leeftijd hun voorbestemming (be)leven.

Een bijzonder verhaal zoals er weinigen voorbij komen. Een boek waarin Theelen zich vooral richt op emoties, levenswijsheid en een diepe gelaagdheid. Het verhaal begint vlak voor het einde en eindigt vlak na het begin; een uiterst bijzondere constructie die Theelen knap heeft uitgewerkt. Door deze constructie komt gedoseerd de volle omgang aan het licht van wat er tussen einde en begin gebeurt. Via deze constructie neemt Theelen zijn lezers mee richting een evenzo bijzondere finale.

“Overdag waren Elize en Darnoc dus op weg. Maar Darnoc was hier nu als volwassen jongeman toch enkele dorpsvriendjes uit zijn jeugd weer tegengekomen, en met name Lotti, al ontmoetten zij haar pas aan het begin van de derde en laatste week. Darnoc had zich in stilte al afgevraagd of hij haar ondertussen niet actief moest gaan zoeken en benaderen. Het was voor beiden, Lotti en Darnoc, een schok geweest, de ontmoeting; voor Lotti een totaal

onverwachte, voor Darnoc een overrompelende.”

Opgang, de titel, kan op tweeërlei wijze worden opgevat. Enerzijds is daar de opgang in het leven; anderzijds de letterlijke opgang; de berg op, de gang die het mannelijke hoofdpersonage onderneemt op zoek naar zijn geliefde.

De schrijfstijl van Theelen is indringend, gevoelvol en uniek en zijn personages zijn prachtig en passend gekarakteriseerd. Zonder een overschot aan sentiment weet Theelen een beklijvend romantisch verhaal te presenteren en wellicht is het juist door het gebrek aan dit sentiment, dat het verhaal zo binnenkomt.

Kortom, een romantische tragedie met een diepe lading, verpakt in een zeer bijzonder jasje. Aanrader!

De auteur

Coen Theelen (1957) studeerde Engels en Letterkunde. Zijn eindthesis ging over Nonsense literature en nonsens in literatuur. Theelen is auteur, deeltijddocent Engels en handelsagent.

Uitvoering

Uitgeverij Cetes

ISBN: 9789079608027

Paperback, 192 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.