Paniek


‘Paniek’ gaat over een schietpartij op een prestigieuze universiteit die gevestigd is in een afgelegen, monumentaal kasteel. Op het moment van de schietpartij is er een feestelijke lunch gaande voor genodigden en stakeholders van de universiteit. Willem en Jake behoren tot de gasten.

Willem is hoofdinspecteur bij de politie en weet het hoofd enigszins koel te houden terwijl alle anderen in paniek zijn en de vijf mensen, die zich in zijn nabije omgeving bevinden, mee te tronen naar een schuilplaats. Geschreeuw, gegil en kreten om hulp wisselen elkaar af, maar er zit niets anders op dan te blijven waar zij zijn. Wanneer de kakafonie van geluiden afneemt besluiten Willem en Jake het erop te wagen… Zij gaan hulp inschakelen. Wachten op de dood is geen optie. Paniek ook niet.

“Onder ons nam het geluid toe. We hoorden stemmen die de heersende chaos reflecteerden. Niet een normaal gesprek, maar krijsen, gillen en roepen. De rest van de genodigden zat verspreid over het terras en de onderliggende verdiepingen, het geluid weerspiegelde dat.”

Opnieuw levert Paul een uiterst spannend boek af met een bijzondere constructie; iets wat zij al eerder deed in ‘Mijn Waarheid’. Het verhaal wordt door Willem én door Jake verteld; elk vanuit eigen perspectief. Het perspectief van de één is echter zó wezenlijk anders dan dat van de ander, dat het haast lijkt of het om twee verschillende gebeurtenissen gaat. Een uiterst knappe constructie dus. En dat is, naast het puike verhaal, dát wat ‘Paniek’ zo intrigerend maakt. Paul bewijst met haar personages dat iedereen zijn eigen visie heeft.

“Ik sluit mijn ogen en wacht tot de duisternis me meeneemt, maar dat gebeurt niet. Ik word alleen maar licht in mijn hoofd, terwijl elke pijnscheut als een vlijmscherp mes door mijn lichaam trekt. Ik daag de dood uit om me te komen halen, en hij doet het niet.”

Bovendien, maar dat behoeft nog nauwelijks betoog, is Paul een getalenteerd auteur met een uitstekend verhalend vermogen. Ze weet haar personages ook prima tot leven te wekken en haar dialogen zijn vlot en geloofwaardig.

Over de auteur

Sandra J. Paul (1972) is een Vlaamse thriller- en jeugdauteur. Zij debuteerde in 2015 met de Young Adult paranormale thriller ‘Het Eiland’. Dat was de start van een succesvolle schrijfcarrière en een groot aantal boeken in diverse genres.

Uitvoering

Uitgeverij: Hamley Books

ISBN: 9789463967662 , 9789463967778

Hardcover, 240 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.