Pas op! Uitgevers!


Pas op! Uitgevers! Is een handleiding voor auteurs die voor de keuze staan om op zoek te gaan naar een uitgever of overwegen zelf hun boek uit te geven, maar niet weten waar ze moeten beginnen. In haar boek geeft Maria Staal talloze tips over het zoeken van hulp bij de redactie van een manuscript, de productie en de marketing. Ook de zoektocht naar een uitgever, beschrijft zij.

“Door het veranderde uitgeeflandschap zijn er als het ware twee kampen met schrijvers ontstaan: de schrijvers die hun boeken op traditionele wijze uitgeven en degenen die de self-pubroute hebben gekozen.”

Staal heeft ervoor gekozen haar boeken zelf uit te geven en is inmiddels een ware self-publishingexpert. Ze weet derhalve welke gevaren er op de loer liggen voor schrijvers die een uitgever hopen te vinden en daarbij soms bedrogen uitkomen. Staal beschrijft de zoektocht naar een goede betrouwbare uitgever als een weg vol gevaren, met de realistische kans dat je veel geld kwijtraakt. Door het doen van de nodige research én gebruik te maken van de tips die Staal haar lezers voorschotelt, verklein je de risico’s echter enorm.

Zoals gezegd is Staal persoonlijk enthousiast over het zelf uitgeven van boeken ondanks het feit dat er veel bij komt kijken. Haar inmiddels opgedane kennis in deze warrige wereld, deelt ze derhalve ook graag met haar lezers. Zij biedt middels Pas op! Uitgevers! medeauteurs een kijkje in de keuken van de complexe uitgeefwereld.

“Helaas omvat de marketingsteun die een uitgeefdienst biedt veelal niet meer dan het maken van flyers en visitekaartjes of het aan de schrijver laten zien hoe ze een social media-account kunnen opzetten. Goede marketing en promotie gaat echter om veel meer en de uitgeefdienst hoort hiervoor samen te werken met de schrijver.”

Pas op! Uitgevers! is een praktische en helder geschreven handleiding voor (beginnende) auteurs die hun boek willen uitgeven ofwel bij een reguliere uitgever of via self-publishing.

Het boek bevat bovendien een woordenlijst met vaktermen uit de uitgeefwereld en een lijst met boeken die je verder nog zou kunnen raadplegen.

Ondanks de bescheiden omvang van Pas op! Uitgevers! is het verrassend compleet. Van tips waar je op moet letten voor je een contract tekent bij een uitgever, uitleg over de nieuwe uitgeefwereld, het berekenen van royalty’s en het vinden van een betrouwbare uitgeefdienst. Gelukkig zijn er ook tal van betrouwbare partijen; je moet ze alleen weten te vinden.

Over de auteur

Maria Staal is auteur en self-publishingexpert met een eigen schrijfbedrijf. Staal heeft inmiddels een twaalftal boeken op haar naam staan, die zij zelf uitgaf.

Uitvoering

Ftk Publishing

ISBN: 9789493173040

Paperback, 94 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.