Passages – korte verhalen 1


Passages is een bundel met zes verhalen van de hand van Onno van Gelder Jr.

De verhalen zijn divers, maar hebben ook enkele gemeenschappelijke waarden. Zo hebben zij allemaal iets mysterieus en lijkt elk verhaal een min of meer open einde te hebben. Is het aan de lezer om de rest in te vullen? Wil de auteur zijn lezers aanzetten tot nadenken, creativiteit? Toch hindert zo’n los eind niet. Het amuseert feitelijk, het laat niet direct los en blijft na sudderen in het brein. Wellicht is dat wat Van Gelder ermee voor heeft.

Feit is dat de schrijfstijl van deze auteur op zich al een genot is. Fraai, verzorgd, poëtisch haast. Wat dat betreft is het uiterlijk van dit kleinood uitstekend gekozen. Het sluit met zijn fraaie (hard)cover en luxueuze papiersoort, prachtig aan bij de inhoud.

Ieder verhaal wordt overigens voorafgegaan door een illustratie die, na het lezen van het verhaal, fraai blijkt aan te haken bij de inhoud van het verhaal. Van Gelder ziet bovendien kans om –in de geringe ruimte die er is- zijn personages en hetgeen hen beweegt en bezighoudt, goed vorm te geven.  Diverse personages blijven je nog geruime tijd bij zoals de dame in ‘Marcel’:

“Ze hield een handtas zo stevig vast dat haar knokkels helemaal wit wegtrokken. In het door uitgroei gekleurde kapsel waaide de wind verwarring. Haar grijsgroene ogen zochten steun. Ze vonden mij. Terwijl ze mijn gezicht las, ontspande haar warrige ogen.”

Ik zie haar voor mij en ik weet niet goed waarom, maar ze blijft door mijn gedachten wandelen..

Kortom, Passages is een bijzonder fraaie bundel. Een kleinood met karakter.

De auteur

De Belgische auteur en acteur, Onno van Gelder, won met zijn eerste kortverhaal Les Tilleuls in Nederland een publieksprijs (2009). Vervolgens schreef hij columns en voor het online literaire project Drijfhout. Het magazine ‘Schrijven’ publiceerde Marcel (2016). Van Gelder is overigens niet alleen begaafd auteur, maar ook succesvol als acteur. Hij speelde onder meer in jeugdseries als ‘Hotel 13’ en ‘Kosmoo’, maar ook in diverse theaterproducties. Veelzijdig als hij is ontving hij bovendien als theaterregisseur onderscheidingen voor maar liefst vijf producties.

Uitvoering

Uitgeverij Ambilicious LLP

ISBN: 9789492551290 , 9789493210233

Paperback, 92 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Passages – korte verhalen