Piet Kreel is nog wel


Piet Kreel is een wat mopperige man van maar liefst 92 jaar. Piet woont nog altijd zelfstandig en luistert graag naar klassieke muziek. Het liefst zou Piet willen dat alles weer was zoals vroeger. Alles was vroeger tenslotte beter. Piet heeft een bewogen leven achter de rug en dat speelt hem in het heden nog altijd parten. Daar wij hij het liefst rustig in zijn kamer naar muziek zou willen luisteren, kruisen er allerlei mensen zijn pad die iets van hem willen.

“De nacht duurde lang. Piet kon de slaap maar niet vatten. De pijn was te hevig. Het gaf hem een droge mond. In zijn blauw gestreepte pyjama lag hij voor zijn gevoel al uren te woelen.”

Een daarvan is zijn jonge buurvrouw Tess. Tess probeert Piet, zoals hij dat zelf ervaart, de moderne wereld in te sleuren en daar heeft hij in het geheel geen behoefte aan. Hij heeft meer dan genoeg aan het afrekenen met zijn verleden. Ook zijn andere buurvrouw vindt Piet, een last. Zij is weliswaar lief en zorgzaam, maar ook daar zit Piet niet op te wachten. Het verwart hem en het verstoort zijn relatieve rust. Langzaam maar zeker ziet de lezer Piet toch wat opener worden, mede dankzij de bemoeienissen van zijn ‘lastige’ buurvrouwen. Piet laat zelfs zijn familie weer wat meer toe.

“Kijk aan, dacht hij, het ijs is gebroken. Piet had gevreesd dat hij zijn verzetsacties van weleer uit de hoed moest toveren om ze bij elkaar te brengen. Gelukkig was er niet meer nodig geweest dan dat ze een gezamenlijk doelwit hadden. Hem. Ergens wist Piet niet of hij hier wel blij mee moest zijn, maar voorlopig had hij Jut en Jul wel waar hij ze hebben wilde.”

Het verhaal van Piet Kreel kent humor en drama en dat wisselt zich op plezierige wijze af. Het verdient sowieso respect dat Geurtse heeft gekozen voor een oude man als hoofdpersonage. Een niet al te populaire keuze zou je in eerste instantie denken. Toch is Piet Kreel is nog wel een boek dat een breed lezerspubliek verdient. Het boek is gevoelig en vertederend, maar kent ook zeker humor. De schrijfstijl van Geurtse is nog wat ongeoefend, maar heeft absoluut potentie.

Kortom, een veelbelovend debuut met een thema dat, in de huidige tijd waarin de eenzaamheid van ouderen een belangrijk issue is, voor velen relevant is.

Over de auteur

‘Piet Kreel is nog wel’ is de debuutroman van auteur Michiel Geurtse, beter bekend als columnist onder het pseudoniem MichielZiet. Deze geboren en getogen Tukker schrijft zijn columns onder andere voor Fok.nl, het tijdschrift Schik en voor zijn website www.MichielZiet.com

Uitvoering

Uitgeverij Schrijverspunt

ISBN: 9789462662087

Paperback, 150 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.