Pispaal


Jan is immer de ‘pispaal’. Hij moet het met regelmaat ontgelden. Komt het door zijn naïviteit, zijn eerlijkheid? Is hij anders dan anderen? Als Jan opgroeit ondergaat hij zijn rol niet langer lijdzaam. Pispaal is het rauwe en ongecensureerde verhaal van een jongen die zich afzet tegen zijn omgeving en de man wordt die hij nu is. De man die zijn verhaal met de buitenwereld deelt en hen daarmee aan het denken zet.

“Op mijn achtste voelde het alsof er al een heel leven achter me lag. Ik begon me steeds meer af te vragen wie ik was. Waarom ik er was. Waarom ik zoveel moeite had met de meeste mensen. Waarom ik mijn ouders nooit begreep.”

Ongecensureerd beschrijft Jan Hendrik het leven van een “pispaal’, alsof hij nog steeds de puber van toen is. Een vechter die opstandig en eigenwijs genoeg blijft om terug te slaan. Een nieuwsgierig wezen dat maar niet lijkt te snappen waarom hij kennelijk de enige is met zulke sterke en intieme verlangens. Daarnaast is er dat ene grote geheim in de familie. Waarom houdt zijn vader zoveel afstand? En waarom staat hij niet toe dat zijn zoons alleen met hun grootvader in de schuur zijn?

Pispaal is met geen enkele ander boek te vergelijken. Het is rauw, het is openhartig en hartverscheurend. Het is bovendien autobiografisch en de auteur verdient alleen daarom al respect. Om de durf zijn eigen ervaringen zo transparant met de wereld te delen, ook daar waar hij er zelf niet al te rooskleurig afkomt. Daarnaast hanteert Jan Hendrik een gemakkelijke en toegankelijke schrijfstijl alsof het geen enkele moeite heeft gekost om zijn verhaal te doen, terwijl dat ongetwijfeld niet gemakkelijk geweest zal zijn.

Het jongetje van weleer wordt de man van nu en dat was geen eenvoudig pad. Toch is het een pad dat voor velen herkenbaar zal zijn. De thema’s die het leven van Jan Hendrik beheersten, gepest worden en het pad naar seksuele volwassenheid, zijn nog altijd bijzonder actueel.

“Terwijl de snelweg onder ons doorschoot, fantaseerde ik over de toekomst. Wat zou ik later worden? Wie zou ik zijn? Wat wilde ik nou echt? Ik wist het even niet meer.”

Dit boek zal hen, die gepest zijn of nog worden steunen in het gevoel niet alleen te zijn en alle anderen aan het denken zetten. Was ik ooit ook een pester?

Over de auteur

Jan Hendrik, een storyteller. Naast het werken met beelden, werkt hij aan oeuvre over zijn leven. Met dit eerste boek nodigt hij de lezer uit om uit te kijken naar het volgende deel. Dat volgende deel is overigens al in wording en zal de titel Seks, Drugs & Techno dragen.

Voor meer informatie over de auteur: https://janhendrikcreations.com/auteur/

Uitvoering

Uitgeverij Ambilicious

ISBN: 9789492551726

Paperback, 185 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.