Randfiguren


‘Randfiguren’ speelt zich af aan het einde van de jaren negentig. Een tijd die zich –politiek gezien- kenmerkt door paarse kabinetten en zogenaamde melkertbanen, hetgeen gunstig is voor instellingen zoals die in ‘Randfiguren’. De instelling die centraal staat in ‘Randfiguren’ is een instelling voor afgegleden jongeren, gevestigd aan de voet van de Waddenzee.

 “Vanwege haar leeftijd was ze leerplichtig, maar alle pogingen haar in een georganiseerd schoolsysteem te vatten waren al ver voordien gestrand. De doelstellingen werden telkens afgezwakt, totdat er nog wat diplomatiek wollige woorden restten die ‘enigszins socialiseren’ als feitelijke synopsis hadden.”

De scepter in de instelling wordt gezwaaid door een uiterst ambitieuze directrice die echter met haar clientèle minder affiniteit heeft dan met zichzelf en waardoor de borgbewoners misschien iets te veel vrijheid krijgen. Bovendien is de scheidslijn tussen cliënten en zorgverleners dun. Naast deze discutabele situatie loert ook nog de dreiging van een millenniumbug, vermeende schade aan de Groninger bodem als gevolg van aardgaswinning en een grillige oehoe die zich ophoudt in de ontembare ruigte van het Wad.

Wellicht klinkt dit alles verwarrend en zelfs clownesk, maar dat is beslist niet het geval. Nienhuis heeft een prachtig boek afgeleverd met ‘Randfiguren’. Inlevend, diepgravend, schrijnend en tóch met een vleugje humor. Haar personages, die overigens uiterst origineel en kleurrijk zijn, heeft zij uitstekend gekarakteriseerd en haar dialogen weet zij goed aan te passen aan de personen die zij aan het woord laat. Bovendien wekt zij de omgevingsbeelden fraai tot leven en weet zij op intelligente wijze uiteindelijk de diverse verhaallijnen én personages samen te laten komen.

“Voor het eerst in tijden had ze last van een knagend schuldgevoel. Iets meer dan een jaar eerder werd een van haar kwetsbare cliënten vanuit de zorgborg teruggeplaatst naar semi-zelfstandig wonen. Geen onversneden wappie; voornamelijk een slachtoffer van kwalijke omstandigheden – zoals zovelen.”

Nienhuis presenteert dit alles in een fraaie, rijke schrijfstijl en ‘Randfiguren’ is derhalve een aanrader voor de liefhebbers van romans met diepgang en kleurrijke personages.

Over de auteur

Ingeborg Nienhuis (Groningen, 1981) studeerde Nederlands en journalistiek en schrijft creatieve en zakelijke teksten in het Nederlands en het Gronings. Haar verhalen verschenen in literaire streektaaltijdschriften als Roet, Krödde, Oader en Toal & Taiken en in Nederlandstalige bundels.

Uitvoering

Uitgeverij Ambilicious LLP

ISBN: 9789493210639 , 9789493210820 , 9789493210837

Paperback, 361 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.