Rauw


In de nacht van 11 op 12 mei 2020 krijgt Marjolein Hartman de afschuwelijke mare dat haar zoon Max een van de vijf omgekomen surfers in Scheveningen is; gestikt in een metersdikke schuimlaag die zich door een plots draaiende wind voor de kust verzamelde. Wanhopig en volledig onderuitgehaald begint Hartman haar emoties van zich af te schrijven.

Wat in eerste instantie een vorm van verwerking leek, werd uiteindelijk een boek; ‘Rauw’. Rauwe rouw, puur en recht uit het hart. Op hartverscheurende wijze deelt Hartman haar pijn en worsteling met de buitenwereld. Diepe chapeau voor deze vrouw!

“Om ze uur ben ik weer klaarwakker, een nieuwe kutdag. De geur in huis is anders, de sfeer is anders, het leven is anders, ik ben anders, alles is anders. En dit anders is nergens mee te vergelijken. Ik heb geen referentiekader. Dit gevoel ken ik niet.”

Het kan iedere ouder overkomen en slaat elk fundament onder het bestaan vandaan. ‘Rauw’ gaat echter niet alleen over het immense verdriet en de wanhoop van een ouder, maar ook over het delen van dit verdriet en het toelaten van anderen daarin. ‘Rauw’ gaat dus ook over liefde. Liefde van de omwereld van de rouwende én de liefde voor de overlevende. Dit boek is dus óók een ode aan haar overleden zoon Max.

Hartman ziet kans om haar verdriet en pijn volkomen eerlijk en transparant in woorden te vatten en haar verhaal, het delen van haar emoties, zal bij velen herkenning oproepen en zij zullen er troost in vinden. Je bent niet alleen in jouw verdriet. Jouw emoties zijn niet vreemd of anders. Ze zijn universeel.

“Het gemak waarmee onwetendheid wordt afgedaan. Het is een verklaring, geen excuus. Want kennis over hulp bij zo’n verlies is natuurlijk wel op te zoeken. Internet, als ik een suggestie mag doen.”

Een van de meest aangrijpende momenten in het boek is toch wel dat eerste moment. Die afschuwelijke mededeling. Hartman probeert haar vriendinnen te bereiken; tevergeefs. Die eenzaamheid in het allereerste verdriet. Nauwelijks besef. Gruwelijk. Haar dochter Ivy is dan nog maar zeven jaar oud.

Kortom, ‘Rauw’ is een aangrijpend boek; prachtig en –letterlijk rauw- in woorden gevat door Marjolein Hartman. Chapeau voor haar moed. Velen zullen herkenning en erkenning uit haar boek putten.

Over de auteur

Marjolein Hartman (1974) is geboren Amsterdamse. Haar ouders hadden een sigarenwinkel in Amsterdam-Oost, waar haar vader in 1993, tijdens een overval, werd doodgeschoten. Samen met haar moeder zette Hartman de zaak voort. Na een paar jaar begon zij voor zichzelf. Op 23-jarige leeftijd werd ze moeder van Max en toen ze 39 was, werd uit een tweede relatie dochter Ivy geboren.

Uitvoering

ISBN: 9789090354828

Paperback, 212 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.