Roadtrip naar nergens


Michelle Deckers is het hoofdpersonage in Roadtrip naar nergens. Michelle’s relatie is voorbij, ze is haar kindje verloren en ze heeft zich losgemaakt van haar getormenteerde moeder. Op zoek naar zichzelf, stapt ze, met onbekende bestemming, in haar oude Volvo en vertrekt… bestemming onbekend.

Aan de Portugese kust ontmoet ze Isa, een Française die samen met haar dochtertje rondtrekt in een Volkswagen busje. Hun prille vriendschap wordt meteen op de proef gesteld: op het strand spoelt het gruwelijk verminkte lichaam van een man aan. Wat is er met hem gebeurd? En waarom gedraagt Isa zich plots zo vreemd? Dan valt er een tweede dode, geen onbekende deze keer. Voor Michelle het beseft, begint de gevaarlijkste rit van haar leven.

“De verandering in haar uitdrukking is zo subtiel dat ik het niet zou hebben gezien als ik haar gezicht niet zo goed in de gaten had gehouden. Ik begrijp dat ze dat doet om haar dochter niet te alarmeren, maar toch vind ik het sterk dat ze zoveel zelfbeheersing kan hebben. Op basis van haar eerdere gedrag had ik dat niet verwacht.”

De Smedt levert met dit boek een prachtig, gelaagd én spannend verhaal af. Het etiket ‘thriller’ volstaat feitelijk niet voor dit boek. Het is namelijk veel meer. Natuurlijk, De Smedt weet er een fijne spanning in te bouwen, maar de thrillerelementen wedijveren met de emotionele zoektocht van het hoofdpersonage; een zoektocht naar zichzelf. Een zoektocht ook naar onafhankelijkheid. Was Michelle namelijk eerst, na de dood van haar vader, afhankelijk van haar moeder, later werd dat William, haar ex-man waar ze een dochter mee kreeg en die verloor. De Smedt weet de twijfels, gedachten, emoties en overwinningen van Michelle prachtig in woorden te vatten, maar ook haar andere personages komen fraai tot leven. Haar dialogen zijn daarnaast bijzonder natuurlijk en de omgevingstekeningen uiterst beeldend. Zó beeldend dat je je als lezer aan de Portugeste kust waant en het zand tussen je tenen voelt.

“Voet voor voet begin ik aan mijn klim. Mijn bewustzijn staat op scherp, ik ben me bewust van elke zandkorrel, elke ritsel in het duingras. Als een koningin sta ik nu boven op de top. Ik waan me in de woestijn, zo ver ik kan zien strekken de duinen zich uit. Glooiend, glad, zacht. Ik lijk alleen op de wereld te zijn, en dat bevalt me prima. Voor nu.”

Wat de auteur bovendien heel knap en bij herhaling doet is haar personages een, in eerste instantie, onbegrijpelijke handeling laten uitvoeren of reactie geven, waarna ze dat –later in het verhaal- pas verklaart.

Kortom, Roadtrip naar nergens is een absolute aanrader!

Over de auteur

Barbara De Smedt debuteerde in 2020 met de psychologische thriller ‘Alleen’. Ze werd geboren in Antwerpen, België, maar woont met haar gezin in Portugal.

Uitvoering

Uitgever: Hamley Books

ISBN:  9789463967969

Paperback, 380 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.