Rook


Merel en Wolf hebben het goed voor elkaar: ze zijn gelukkig getrouwd en wonen met hun twee zoons in een mooi huis. Merel is psycholoog en Wolf speelt bij een toneelgezelschap. Een harmonieus bestaan totdat Wolf wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag op seksueel gebied. De geruchtenstroom wordt via social media flink aangewakkerd en er komen steeds meer beschuldigingen boven tafel. Een helse tijd breekt aan. Een tijd waarin Merel emotioneel heen en weer wordt geslingerd tussen kwaadheid en verdriet enerzijds en ontkenning anderzijds. Wanneer Wolf zich allengs verder terugtrekt, treedt Merel juist meer naar voren in haar strijd haar gezin te beschermen.

“De dag dat Wolf voor de onderzoekscommissie moet verschijnen sneeuwt het. Merel en Wolf lopen door de witter wordende straten naar het kantoor waar het onderzoeksbureau een vergaderzaaltje heeft gehuurd. Ze probeert tevergeefs het gevoel van vertrouwen terug te halen dat ze aanvankelijk hadden toen ze hoorden dat de werkgever een onafhankelijk onderzoek naar Wolf zou laten doen.”

Het is moeilijk voor te stellen dat Rook het debuut is van Tynke Hiemstra. Het boek is namelijk zeer goed opgebouwd en feitelijk blijkt nergens uit dat er nog sprake is van ‘ongeoefendheid’. Hiemstra pakt bovendien maar direct een actueel thema (MeToo) bij de horens en weet dat op knappe wijze het gezin van Merel en Wolf in te brengen. Ze weet bovendien de emoties die dat met zich meebrengt heel goed te verwoorden en haar personages zijn uitstekend gekarakteriseerd.

“Ze zei dat het daar warm was. En donker. Dat het er zo lekker rook naar vergeving en vasthouden. Dan hield hij zoveel van haar dat hij bijna uit elkaar barstte. Hij hoopt dat ze weet dat dat niet is veranderd.”

Hiemstra hanteert een bijzonder fraaie schrijfstijl met een originele twist: enerzijds is zij zeer direct en to the point, anderzijds laat zij veel suggestie over aan de lezer. Boeiend! Bovendien zijn haar schakelingen tussen dialoog en omgevingsschets bijzonder verfrissend en haar personages prima tot leven gebracht.

Kortom, een zeer goede debuutroman over de gevolgen die MeToo-beschuldigingen op een gezin hebben.

De auteur

Tynke Hiemstra (1977) groeide op in Den Haag en studeerde Theaterwetenschap in Utrecht. Ze werkt als organisatie- en beleidsadviseur in de culturele sector. Rook is haar debuutroman.

Uitvoering

Uitgeverij Orlando

ISBN: 9789493081758

Paperback, 224 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.