Sar-Elniks


Eric van Rijn geeft als twintiger uiting aan zijn verregaande interesse voor Israël door naar het land af te reizen als buitenlandse vrijwilliger bij het Israëlische leger. Hij wil er geplaatst worden om civiele taken te verrichten, ook al is het in militair uniform.

In Sar-Elniks vertelt Van Rijn hoe zijn interesse voor Israël is ontstaan en schetst hij een stukje voorgeschiedenis. Daarnaast gaat het boek vooral over de vele indrukken die Van Rijn opdeed en over de, voor hem waardevolle, interactie met zowel Israëli’s, als vrijwilligers uit de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Nederland en Frankrijk.

“Eind 19e en begin 20e eeuw zou de zionistische beweging die een Joods thuisland nastreefde flink toenemen. Joden vestigden zich, voor zover dat kon, in gebieden die in de bijbel werden genoemd.”

Het vervullen van zijn droom om in Israël aan de slag te gaan in legerdienst, blijkt niet  eenvoudig, aangezien hij niet Joods is. Van Rijn verzwijgt het feit dat hij niet Joods is en via bemiddeling van de organisatie Sar-El, die ook in Nederland een kantoor heeft, kan hij aan de slag met het verrichten van burgertaken bij het Israëlische leger. Het werk is geen hogere wiskunde en met enige strijd heeft het niets te maken, maar hij komt in aanraking met Israëlische militairen op legerbases en leert hen kennen. Met sommige van hen ontstaat een waardevolle vriendschap.

“Israëli’s zijn puur, ze slijmen niet en zijn vaak afstandelijk in het begin. Maar als je ze kent, zijn het vrienden voor het leven. Ze worden niet voor niets Sabra’s genoemd, deze in Israël geboren mensen. Sabra is de naam van een cactusvrucht en is hard van buiten maar zacht van binnen, om daarmee de mentaliteit van de Israëli’s weer te geven.”

Ook na zijn Israëlische avontuur denkt Van Rijn nog met regelmaat aan die tijd. Hij gaat nog diverse keren terug om zijn vrienden te bezoeken en hij besluit er een boek over te schrijven. Dat boek wordt Sar-Elniks, Israels buitenlandse vrijwilligers in IDF-uniform.

Een boek over de gewone man, die feitelijk helemaal geen oorlog wil. Mensen die in vrijheid willen leven. Van Rijn verhaalt over de gesprekken die hij met hen voerden.

Van Rijn raakt met zijn boek, juist omdat het geen verheven literatuur is, geen poëtische volzinnen, geen heldendaden, geen moord en doodslag. Simpelweg een boek over ontmoetingen en vriendschappen, interactie van mens tot mens voortgekomen uit interesse. Een interesse die er eens was en altijd zal zijn.   

Over de auteur

Eric van Rijn (1966) heeft een jarenlange ervaring bij security services. In 2000 maakte hij een carrière switch en is nu betrokken bij de kwaliteitscontrole van industriële producten. Echter, de interesse blijft…

Uitvoering

Uitgeverij Yace Publications

ISBN: 9789090325989

Paperback, 223 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.